USTAOSET (aftenposten.no): — Når du med disse resultatene kan si at det er din dårligste sesong på syv år, da vet du at årene i forkant ikke har vært så verst.

Dario Cologna trekker på skuldrene og smiler litt oppgitt. Han har fått med seg spekulasjonene i hjemlandet.

Er han sliten? Er han mett og i ferd med å gå lei?

Sånn blir det når en av landets største idrettsstjerner for første gang siden 2008 har avsluttet en sesong uten å sitte igjen med enten mesterskapsgull eller sammenlagtseier i verdenscupen og Tour de Ski.

Er en langrennssesong med VM-sølv, annenplass i verdenscupen sammenlagt og seier i distansecupen en dårlig sesong?

Dario Cologna synes ikke det.

Derfor er han blitt litt krassere i svarene når de kritiske spørsmålene kommer. Likevel forstår han hvorfor det blir sånn.

— De sammenligner alltid med de gode resultatene jeg har hatt. Det er vel normalt.

Oppkjøringen har startet

Aftenposten snakker med ham i strålende sol på Ustaoset etter Skarverennet lørdag. Det var som vanlig en fantastisk tur over fjellet fra Finse.

For flere av løperne var det avslutningen på en lang sesong. For Cologna var det første treningsøkt i oppkjøringen til en ny. Kroppen var naturligvis tung, men for den tredoble OL-mesteren er det bare et tegn på alt som kan forbedres gjennom sommeren.

Han gleder seg. Ferien er allerede unnagjort.

Nå skal det jobbes.

Når du med disse resultatene kan si at det er din dårligste sesong på syv år, da vet du at årene i forkant ikke har vært så verst.

Hardkjør over flere år

Cologna vant verdenscupen for første gang i 2008-09-sesongen. Den vinteren var han også først opp den beryktede monsterbakken og vant Tour de Ski.

Året etter ble det OL-gull i Vancouver, så to nye sesonger med dobbelttriumf i Touren og verdenscupen.

I 2013-VM ble det gull og sølv, før han i Sotsji doblet og tok to nye OL-gull.

Den suksessen kom overraskende og imponerte alle. En ankelskade i november gjorde at mesteparten av treningen ble alternativ. En uke før OL gikk han sesongens første verdenscupløp.

Også oppladningen til sist VM-sesong ble preget av plager.

— Det har vært noen tøffe og harde år siden jeg slo gjennom i 2008. Det har vært to OL, og jeg har hatt noen skader, sier Cologna.

Smiler han mindre?

Derfor tok langrennssjef Hippolyt Kempf til orde under Falun-VM for at lagets ledestjerne måtte ha mer frihet i tiden fremover.

Det ser Cologna frem til.

— Det blir godt for meg å ha litt tid for meg selv, uten de store avtalene. Få tid til trening og koble helt av. Målet er å ha en stille og rolig sommer, med mer fokus på trening, sier Cologna, som kommer til å trekke seg tilbake og holde seg mer for seg selv i en periode.

- Kempf har også sagt at du smilte mindre enn normalt sist sommer?

— Han sier mye rart, hehe. Jeg smilte fortsatt, men forventningene er alltid veldig store til meg. Det er ikke alltid så lett når kun seier er godt nok. Målet mitt er også helt klart å være best, jeg har ikke store problemer med det. Jeg ser frem til årene som kommer.

To tourer er målet

Sesongen som kommer er det ingen mesterskap. For verdenseliten er det Tour de Ski og den nye touren i Canada som blir de to store høydepunktene.

Cologna tror at minst en av dem må vinnes for å sikre det store verdenscuptrofeet.

Grunnlaget for hans tre Tour de Ski-seire har ofte blitt lagt i sprintene, hvor han har kapret langt flere bonussekunder enn mange av de andre distanseløperne.

Denne sesongen har han imidlertid slitt på de korte distansene.

— Jeg vet ikke helt hvorfor jeg hadde problemer der. Det har vært en av mine styrker. Jeg var alltid raskere enn løpere som Martin (Johnsrud Sundby), men nå var det annerledes, sier Cologna.

I sommer skal han derfor fokusere på å få farten tilbake.

Det skal han gjøre i ro og mak. Cologna er klar:

— Jeg vil tilbake på toppen igjen.