Den russiske sportsministeren lover likevel oppvaskmøte etter Russlands elendige Kollen-VM.

Vitali Mutko er øverste leder for sport i Russland. I landet hvor skiskyting er TV-sport nummer én om vinteren, har det blåst opp til storm etter at det russiske laget ikke tok en eneste medalje i VM i Oslo.

Utøverne må skjermes

Både i de tradisjonelle mediene og i sosiale medier har hetsen av russiske prestasjoner vært tydelige. Nå maner sportsminister Mutko til en viss edruelighet. Han vil også verne om utøverne.

Den russiske sportsministeren Vitali Mutkov annonserer oppvaskmøte, men ber samtidig folk om å ikke rette kritikken mot russiske utøvere. Foto: MAXIM ZMEYEV. Reuters

— Vi kan ikke i det uendelige legge skylden bare på utøverne, sier han til ifølge en melding fra nyhetsbyrået Tass, sitert i avisen Sport.ru.Emil Hegle Svendsen er en utøver som har merket seg at russiske utøvere har fått i det glatte lag i hjemlandet. Søndag før han gikk ut på fellesstarten twitret han om fenomenet.

— At enkeltutøvere som gjør sitt ytterste skal lynsjes hører ikke hjemme noe sted, heter det i hans melding på Twitter.

Oppvaskmøte er bestilt

Sportsministeren freder midlertidig utøverne. Anton Shipulin har vært Russlands beste skiskytter denne sesongen. Han reiste fra Oslo med to 9.-plasser.

— Etter at sesongen er over vil vi kalle inn til et møte på et par dager hvor vi ser på om vi gjør de riktige tingene. Alle involverte skal være med, sier han.

Mutko slår fast at han selv kommer til å være med på møtet. Russland har en tradisjon for å være nådeløs i sin behandling av idrettsledere som ikke leverer resultater.

Mens russerne har hatt trøbbel under VM i Oslo, ble det en jubelhelg for Norge:

Noen får trolig sparken

Nå kan det være klart for hoderulling blant lederne. Øverste leder for russisk skiskyting, Vladimir Tikhonov, kan fort være en av dem som må gå. Den tidligere skiskytteren, tyskeren Ricco Gross, har vært skytetrener.

Det er mange som nå peker på ham som en av syndebukkene etter et VM hvor de russiske utøverne skjøt mange bom.

Oppvaskmøtet skal holdes etter sesongen som avsluttes kommende helg i nettopp Russland. Hele skiskyttersirkuset satte seg på fly fra Gardermoen i retning Sibir for verdenscupfinalene som går i Khanty-Mansijsk til helgen.

--- Flere saker fra den siste VM-helgen i Kollen:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport med fokus på seriestart i eliteserien: