Viking trening, Ødegaard og Høiland Foto: Pål Christensen
høiland_body2
Tommy Høiland Foto: Jon Ingemundsen

Vikings juniorer imponerte stort i Jet-turneringen. Laget kom seg til kvartfinalen, men måtte der gi tapt for Strømsgodset. For de mørkeblå var det spesielt en spiller som markerte seg: Tommy Høiland.

På lagets fire kamper noterte spissen seg for hele ni mål: Tre mot Start, to mot Fredrikstad, to mot Malmö og to mot Strømsgodset.

Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund Per-Mathias Høgmo skryter av nivået i Jet-turneringen.

— Det er en kvalitetsturnering hvor noen av de beste juniorlagene fra Norden med. Markerer en seg her er det et stort pluss i margen, sier han.

- Det er også en fin arena for å vise seg frem. Det er mange agenter og observatører fra klubber representert, sier Høgmo.

Bedre enn på lenge

I 2006-sesongen fikk han to kamper fra start og tre innhopp for Bryne, noe som resulterte i to scoringer. 15. mai samme år ble han utsatt for en alvorlig trafikkulykke hvor han pådro seg to ankelbrudd og ødela sesongen. Etter den har Høiland slitt med å komme opp til samme nivå.

Ikke før nå.

- Nå føler jeg at jeg er tett opp mot det beste jeg har vært. Jeg har slitt med å komme tilbake til toppform etter skaden, men nå føler jeg at jeg begynner å nærme meg, sier Høiland.

Gav ikke opp

Han beskriver perioden etter ulykken som tung. Etter skaden fulgte en ni måneders lang opptreningsperiode uten ball.

— Det var ikke akkurat noen kjekk opplevelse. Men jeg vurderte aldri å legge inn årene. Jeg var fast bestemt på å komme tilbake, og jeg tror jeg har blitt sterkere mentalt av motgangen jeg møtte. Nå er jeg mer bevisst på hvor raskt tilværelsen kan bli snudd på hodet.

Så langt har det ikke blitt mange sjanser for Høiland. Han fikk spille cupkampene mot Vidar og SIF, der han blant annet takke for tilliten med å score et mål mot Vidar.

— Målet mitt for sesongen er å få et innhopp eller to i eliteserien. Jeg setter meg realistiske mål slik at jeg merker resultater. Og hvis jeg skulle oppnå målene tidligere enn planlagt oppjusterer jeg de heller litt.

- Må prestere jevnt

Viking-trener Uwe Rösler er fornøyd med fremgangen 19-åringen har vist.

— For unge spillere er det viktig å få spille med jevnaldrende iblant. Da blir det mulig å se at man har tatt steg. At han gjorde det så bra er godt for hans selvtillit, sier treneren.

Han mener Høiland nå må vise at han kan holde et stabilt høyt nivå.

- Når han kan vise til slikt spill på trening og i 2. divisjon, mot menn, vil han bli involvert på førstelaget. Han er på rett vei, og må bare fortsette å jobbe målrettet hver dag. Da vil han få sjansen , sier Rösler.

— Det er det som motiverer meg. Jeg er ikke den som gir opp. Jeg vet hva jeg vil. Jeg vil spille i eliteserien, er ungguttens klare melding.

Rösler har antydet at Høiland vil starte på benken mot Rosenborg, og at han kan få et innhopp.

Ikke skremt av konkurransen

Roman Kienast forhandler i disse dager om de personlige betingelsene med tanke på en overgang til Viking. At det kan føre til at det blir større konkurranse om plassen er ikke noe Høiland går rundt og tenker på.

- Det nytter ikke å sitte å håpe på at klubben ikke henter noen. Jeg må bare gjøre mitt beste og bevise at jeg er god nok til å spille for førstelaget. Det er det jeg jobber med hver dag, sier Høiland som merket slitasje fra Jet-turneringen i mandagens kamp mot MK.

— Jet-turneringen satt i bena, og jeg følte at det var tungt utpå i dag. Jeg hadde en fin sjanse alene med keeper, men konsentrasjonen var ikke helt på topp. Jeg burde ha scoret, men det var kjekt med seier, sier Høiland.

Nå tror Gary Goodchild han nærmer seg et innhopp på førstelaget.

— Når han spiller mot jevnaldrende spillere, så kommer hans gode potensial til rette. Jeg tror tiden er inne for at Tommy kan sitte på benken til A-laget og at han får sin sjanse etter hvert. Å bli toppscorer under Jet-turneringen, med ni mål på fire kamper, var stor både for Tommy og Viking, sier Viking 2-trener Goodchild.

TOMMY HØILAND

FØDT: 11. april 1989 i Stavanger.

HØYDE: 175 cm.

VEKT: 71 kg.

POSISJON: Spiss.

KLUBB: Viking, ble klar 1. februar 2008. ## KONTRAKT: Ut 2011. ## TIDLIGERE KLUBBER: Bryne.

DEBUT: For Bryne mot FK Tønsberg 21. august, 16 år gammel. Scoret 2-0-målet.