19-åringen, som kom fra Bryne før sesongen, har ikke kommet lenger enn til A-lagsbenken i Viking. Nå er Andrius Velicka solgt til Glasgow Rangers og Peter Ijeh har slitt med skader. Likevel kan veien bli lang til spill for Høiland.

— Det ser ikke lovende ut, men nå har jeg i alle fall lagt inn en god søknad, sier Høiland etter nye mål i juniorturneringen på Hamar i går.

HamKam-spissen Roman Kienast er i sluttforhandlinger med Viking om en overgang, og dermed kan veien til førstelaget bli enda litt lengre for det 19 år gamle spisstalentet.

— Jeg kom til Viking for å trene med bedre spillere, og jeg føler jeg har utviklet meg siden i vinter. Samtidig gikk jeg ikke hit for å være stallfyll. Før sesongen håpet jeg på å få noen innhopp, og det gjør jeg fortsatt. Kanskje hjelper det at jeg presterer godt her? Uwe sier uansett at det er viktig å være god over tid. Jeg må prestere på hver trening, ikke bare innimellom, sier Høiland.

Har scoret syv

Mot Malmö var han banens gigant til han ble byttet ut midtveis i annenomgang. Da hadde han scoret to og lagt opp til ett, og Viking ledet 3-0. — Det har gått bra her! Jeg har hatt en stigende kurve i Viking, men rett før JET gikk det litt ned. Nå har jeg fått en opptur, og det kjennes godt, sier Høiland etter syv scoringer på Vikings tre gruppespillskamper.

Juniortrener Gary Goodchild mener Høiland har et stort potensial.

- Det er vanskelig å si om han er klar for å spille i eliteserien allerede, men har helt klart potensial til å komme dit. Her på juniornivå er han en kvalitetsspiller, det er det ingen tvil om. Overgangen til A-laget er stor, men nå får han i alle fall selvtillit gjennom å score mål. Det trenger spisser, sier Goodchild.

Høiland er kjent for å være en hissigpropp på banen og fortsatte å være engasjert også etter at han var tatt av banen i går. Kanskje ikke så rart, med tanke på hvem han har som favorittspiller:

- Jeg liker Alan Smith, han har en herlig spillestil, sier Høiland, om den tidligere Leeds- og Manchester United-råtassen, som nå er i Newcastle.

Smith var lagkamerat i Leeds med dagens Viking-assistent Gunnar Halle, og Halle ser likhetstrekk mellom de to.

— Ja, de har litt lik stil. Tommy har jobbet godt siden han kom til oss og siden vi ikke har veldig mange spissser for tiden, kan det hende han får være med i troppen fremover. Vi vurderte å ta ham med hit til Latvia (Viking spiller UEFA-cupkvalik i dag), men valgte å la ham bli på Hamar hvor han gjør det veldig bra.

PS: Viking vant gruppe F foran Start, mens Malmö og Fredrikstad ble slått ut.