BådeZlatan Ibrahimovic og Åge Hareide skrøt av hverandre på dagens pressekonferanser. BådeZlatan Ibrahimovic og Åge Hareide skrøt av hverandre på dagens pressekonferanser. Foto: NTB Scanpix

Hareide: - Med Zlatans lønn hadde vi bare hatt råd til å ha én spiller på banen

Åge Hareide har regjert med stor suksess på Malmö FFs hjemmebane. Men onsdag kveld er kongen tilbake.

MALMÖ: Malmö er i Zlatan-rus før møtet mellom Malmö FF og Paris Saint-Germain i Champions League i kveld. Åge Hareide forsøker å dempe galskapen, mens hovedpersonen nyter hvert sekund av den.

— Jeg har ikke nevnt Zlatan med ett ord i vår forberedelse til kampen. Han er en av mange stjerner. Skal vi nevne han, må vi også nevne Edinson Cavani og Angel Di Maria. Det er stjerner over alt. Men vi har fokus på hva vi kan gjøre mot dem som kollektiv, sa 62-åringen da han holdt sin pressekonferanse før kveldens kamp på Swedbank Stadion tirsdag.

VIDEO: Se Zlatans pressekonferanse foran hjemkomsten

Vil ha fokus på annet enn draktbytte

Presserommet var velfylt, og det tok ikke lang tid før alt handlet om Zlatan. Hareide er en ringrev og kjenner gamet. Han svarte uten å si for mye. Det siste han ønsker er at spillerne i Malmö FF skal kappes om å bytte trøyen med den svenske superstjernen.

— Det er mye fokus på Zlatan fra omgivelsene, og det er naturlig når han kommer hjem til byen og skal møte sin gamle klubb. Da vi møtte Real Madrid her var det fokus på Ronaldo og hele stjernegalleriet, og det var folk som tenkte på hvilke spillere de skulle bytte drakter med etter kampen. Nå har vi fokus på oss selv, sa Hareide.

På Aftenpostens spørsmål om Hareide kunne ønsket seg Zlatan på eget lag i onsdagens batalje, humrer den tidligere landslagssjefen:

Zlatan Ibrahimovic har kledd seg for vintervær i Sverige. Foto: NTB Scanpix

— Med Zlatans lønn hadde vi bare hatt råd til å ha én spiller på banen, da hadde han blitt alene utpå der. Det tror jeg blir vanskelig. Men rent sportslig har alle lag bruk for Zlatan. Selv om jeg er veldig fornøyd med det laget jeg har. Det har egentlig vært en større prestasjon av oss å ta oss inni Champions League i år enn i fjor. Tre spillere er igjen fra fjorårets lag. Men det kunne jo vært interessant med Zlatan og Markus på topp.

Så kom han hjem

Hareide var i godt humør der han møtte pressen sammen med sin kaptein Markus Rosenberg. han spilte ungdomsfotball med nettopp Zlatan i Malmö FF på 90-tallet. I morgen gjenforenes. Som motstandere. Spisser på hvert sitt lag.

— Zlatan er veldig velkommen her. Han er den største spilleren i Sverige noensinne, og han kommer fra Malmö, det er vi veldig stolte av. Vi er veldig stolte av hva han har oppnådd. Fansen vil hylle ham, men jeg håper de vil fokusere på oss etter at Zlatan har fått sin hyllest, sier Malmö-kapteinen.

Noen timer etter at de to hadde forlatt podiet i presserommet, var det nærmest popstjernetilstander samme sted. Et overfylt presserom, det gikk på dansk, svensk, fransk, norsk og engelsk. Alle ville ha en bit av Zlatan. TV-fotografene sto nærmest oppå hverandre. Og hver gang sidedøren gikk opp, og det bare var en av de vennlige vaktene som passer på som kom ut, gikk det et oppgitt sukk gjennom forsamlingen.

Så, som en slags gudeskikkelse som skled gjennom porten, kom han. Verdensmesteren fra 1998, Laurent Blanc, PSGs trener, havnet helt i skyggen. Zlatan er og blir Zlatan. Om noen skulle være i tvil.

— Det er fantastisk å være hjemme, åpnet 34-åringen og smilte bredt. Og fulgte opp med:

— Det føles nesten litt uvirkelig.

- Prikken over i-en

14 år etter at han forlot Malmö og Sverige er han tilbake. Ikke på sponsoroppdrag, ikke på landslagssamling, ikke for å spille treningskamp. Men for å møte sitt kjære MFF i Champions League.

— Det blir et minne for livet å spille denne kampen. Jeg spiller i PSG, møter Malmö FF på deres hjemmebane, det føles utrolig. Det setter prikken over i-en på den reisen jeg har vært med på. Det har vært et langt eventyr. Nå skal jeg bare nyte disse to dagene her. Dette skjer ikke med mange spillere, men det skjer med meg.

Fremoverbøyd, kul, avslappet og i tilsynelatende godt humør. Smilet er på lur.

— Kjærligheten til Malmö har alltid vært der.

Zlatan snakket, journalistene noterte. Så blekket sprutet eller så tastaturet dirret. Også franske journalister fikk svar på sine spørsmål. Det er ikke hverdagskost.

- Kunne du forutse at du skulle bli så stor som du er nå da du dro herfra?

Zlatan tittet ut i salen på jakt etter noen å svare til.

— Jeg kunne ikke forestille meg noe av det som er skjedd. Det er ikke mange som får oppleve det. Nå som det står på forsøker jeg å nyte det. Det er kaos over alt, men det er sånn det skal være.

Lager fest på torget

Noen lurte på hva som har vært karrierens største bragd. Zlatan svarer beskjedent at det er hele karrieren. Alt fra Malmö til Paris. Ingenting nevnt, ingenting glemt. Drømmen er å vinne

Som en kjærlighetserklæring til Malmö har han leid et torg i byen. Der blir det fotball på storskjerm.

— Da det ble klart at vi skulle møte Malmö FF så ringte jeg og booket hele Stortorget. Det tok litt tid før jeg fikk svar, men ved hjelp av Malmö FF kom bekreftelsen, Stortorget er booket. Jeg ville at alle skulle få se kampen. Dette er noe som kommer til å høres over hele Malmö, dette vil folk huske for resten av livet, derfor vil jeg at alle skal få ta del i det. Jeg vil at alle skal få kjenne på den samme følelsen som meg, enten de er på stadion eller på torget. Jeg vil at folk skal si til hverandre at dette var vi med på. Det handler om kjærlighet til byen, sier Zlatan engasjert.

- Hva i Malmö ville du vist frem til dine lagkompiser?

— Jeg ville tatt med alle til Rosengård.

Forbilde

Det er den belastede og røffe bydelen Zlatan vokste opp i.

— Jeg føler jeg har et stort ansvar for det jeg har oppnådd, jeg er en rollemodell. Når man kommer fra et slikt sted, er nøkkelen å være seg selv. Jeg har alltid vært meg selv. Alltid. Jeg har ikke endret meg selv om jeg har signert store kontrakter eller hva som har skjedd. Jeg er den samme i dag som den som det er bilder av på veggene her. Bortsett fra at jeg er 34 år. Jeg er et levende eksempel på at selv om man vokser opp med en vanskelig bakgrunn og et miljø som ikke er så lett, så er det mulig å lykkes.

Kontrakten med PSG går ut til sommeren. Hva som skjer etter det er det kun Zlatan som vet.

Og matchen?

— Et perfekt scenario er at jeg scorer tre mål, vi vinner og alle roper mitt navn etter kampen. Men underveis i kampen får de støtte Malmö FF.

Da blir det vel sånn, da.