HERNING: – Hvis du vil spille som en proff, må du trene og leve som en proff. Og hvis et forbund vil oppnå noe, må de ha et profesjonelt program, innleder Henk Groener når han skal forklare hvordan Nederland har kommet seg opp fra grøftekanten og inn på scenegulvet. Laget som aldri har vært i en semifinale i et mesterskap skal spille om VM-gullet.

– Vi startet "Girls with a mission i 1997". Det brakte noe godt med seg, men falt litt sammen igjen, så vi måtte bygge opp på nytt. Da startet vi et akademi ved OL-senteret vårt. Fra å trene tre-fire ganger i uken, begynte spillerne å trene to ganger om dagen. Nå ser vi resultatene, sier Groener som selv var en klippe på det nederlandske landslaget.

Les Arne Holes blogg:

Trøbbel i norsk eliteserieklubb:

Dårlig nasjonal serie

Spillerne tok også selv ansvar for å bli bedre, men da måtte de utenlands. Den nasjonale serien i Nederland holder ikke særlig høy kvalitet, og lagene er ikke i nærheten av å få erfaring mot de beste i Champions League.

Playmaker Nycke Groot dro til Danmark allerede som 18-åring. Siden har de nederlandske jentene spredt seg over hele Europa for å utvikle seg i bedre klubber. Tre av dem som er i 28-mannstroppen dro til Vipers: Annick Lipman, Jessy Kramer og Lynn Knippenborg.

Kari Aalvik Grimsbø forteller om begrensningene hun må leve med:

Groot har dratt videre fra Danmark til Györ, der hun er lagvenninne med Heidi Løke, Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland. I en ungarske toppklubben er også Yvette Broch. Ellers har Nederland spillere i Frankrike, Tyskland og Danmark. Storscorer Estavana Polman spiller sammen med Betina Riegelhuth i Esbjerg.

Ligner Norge

Henk Groener kan mer enn å lære bort taktiske detaljer. Han har satt håndballen inn et større perspektiv.

– Jeg sier til jentene at hvis de skal bli gode, så må de like det de gjør. De må gå på banen for å ha det moro. Det er det samme som når du skal trene, du må glede deg og synes at det er moro, sier treneren som aldri har hatt det så moro som nå.

– I Norge pleier man å si at laget med den beste keeperen vinner?

– Flott! Da har Norge sagt at vi vinner, stråler Groener og tenker på sin egen keeper Tess Wester, som topper redningsstatistikken.

– Jeg pleier å si at før du har slått et lag kan du ikke vite at du er god nok til å slå et lag. Vi har ikke slått Norge siden 1999, men vi har hele tiden knappet inn forspranget til de beste.

– Så nå er tiden inne til å vinne?

– Vi har sjansen. Forventningene ligger på Norge, sier lune Henk Groener og smiler.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport.

Hør og abonnér via Itunes på telefonen din her , via desktop her , eller lytt med ett klikk her: