Torsdag ble det klart at Rosenborg som første norske klubb denne sesongen benytter lockouten i verdens største hockeyliga til å hente en NHL-spiller til Norge.

Den amerikanske løperen Jack Skille har i første omgang skrevet kontrakt med trønderne ut 2012, og skal spille for Trondheim-klubben under lockouten i NHL.

— Ikke heldig

Det mottas med begrenset entusiasme hos regjerende dobbeltmester Stavanger Oilers.

— Jeg tenker ikke så mye mer om dette enn det jeg har sagt før. Etter min mening er det ikke heldig for norsk ishockey at vi bruker penger på noe vi egentlig ikke har råd til. Det kan kanskje være gøy på kort sikt, men på lengre sikt frykter jeg en usunn galopp i håp om å oppnå kortsiktige konkurransefortrinn, sier sportsdirektør Pål Haukali Higson til Aftenbladet.no.

Det er nemlig ikke gratis å hente spillere fra NHL, selv om Jack Skille skal spille gratis for Rosenborg. For selv om spillerne ikke krever lønn for å spille i Norge, må høye forsikringspremier, reisekostnader, utstyr, kost og losji som regel dekkes.

Flere kan følge etter

Pål Higson vil ikke spekulere i om det nå vil komme en bølge av NHL-spillere til den norske eliteserien, selv om en konflikt mellom spillerne og eierne i NHL foreløpig har ført til lockout og full stopp i ligaen. Dermed florerer det med ledige NHL-spillere som står fritt til å gå til andre ligaer. Oilers-rival Vålerenga har tidligere vært klare på at de ønsker å hente spillere fra NHL til Jordal.

— Jeg har ikke noe imot NHL-spillere i seg selv eller det faktum at de kommer til Norge, men jeg synes det er synd at det fører til et pengepress som ingen er tjent med i lengden. Hva som skjer videre kommer selvsagt veldig an på utviklingen i NHL, men jo lengre tid det går jo mer aktuelt vil det bli for andre norske klubber å følge Rosenborgs eksempel, sier Higson.

Frykter pengegalopp

Oilers-direktøren understreker at det særlig er klubbene som ligger an til å konkurrere med Rosenborg om de siste plassene i sluttspillet, som nå kan bli tvunget til å forsterke lagene sine.

— Hvis Rosenborg får inn en solid forsterkning blir det plutselig vanskelig for lag som Frisk Asker, Stjernen og Tønsberg å ta opp konkurransen uten å gjøre det samme. Jeg frykter en usunn pengegalopp som kan føre til at ligaen havner i et økonomisk uføre på litt lengre sikt, sier Pål Higson.

Ikke aktuelt nå

Han utelukker likevel ikke at også Stavanger Oilers kan komme til å hente spillere fra NHL.

— Vi har aldri sagt at vi ikke vil hente NHL-spillere, men vi vil ikke være de som åpner ballet. Dersom alle våre konkurrenter forsterker lagene sine med spillere fra NHL, kan det jo hende at det blir helt nødvendig for oss å gjøre det samme. Men dette får bli en fortløpende sportslig vurdering, sier Higson, som legger til at det for øyeblikket ikke er aktuelt å hente nye spillere til Stavanger Oilers.