Den tidligere sørafrikanske landslagsspilleren i fotball, John Moshoeu, er død, 49 år gammel. Det skriver flere internasjonale medier, blant andre Fox Sports.

I februar ble det meldt at Moshoeu ble lagt inn på sykehus i en kritisk tilstand. Senere kom det frem at han var rammet av magekreft. Onsdag måtte han gi tapt for sykdommen.

Moshoeu, med kallenavnet «Shoes», fikk 73 landskamper og åtte mål for Sør-Afrika. Han var med på å vinne det afrikanske mesterskapet i 1996, og spilte i VM i Frankrike i 1998. Da møtte Sør-Afrika blant annet vertslandet, med Zinedine Zidane, i gruppespillet.

I VM: John Moshoeu (i midten) i kamp med Frankrikes Zinedine Zidane og lagkamerat Brendan Augustine (til høyre). Frankrike vant 3-0. Foto: Ruben Sprich REUTERS/NTB scanpix

— Det er veldig, veldig trist. Han var en fantastisk fotballspiller og lignet på Messi, sier den tidligere landslagskapteinen Neil Tovey til BBC.Foruten å spillefor storklubben Kaizer Chiefs hjemme i den sørafrikanske ligaen, spilte Moshoeu for flere tyrkiske klubber, blant annet Fenerbahce og Bursaspor.

- Levde på riktig måte

Ifølge flere sørafrikanske medier, spilte Moshoeu aktivt i hjemlandet helt frem til i fjor.

— Han er en av de beste sørafrikanske spillerne gjennom tidene. Å avslutte karrieren på den måten han gjorde, sier en hel del. Han levde på riktig måte, sier Tovey, som var kaptein da Sør-Afrika tok den kontinentale tittelen i 1996. Den sørafrikanske fotballpresidenten Danny Jordaan skal ha besøkt Moshoeu på sykehuset sammen med tidligere Leeds-spiller Lucas Radebe så sent som mandag kveld, skriver The Citizen.

I SORG: Moshoeus tidligere lagkamerat Lucas Radebe, her i Sør-Afrikas landslagsdrakt. Foto: DIGITALSPORT

— Da jeg så hvordan han kjempet på mandag, knuste det hjertet mitt, men jeg forventet fortsatt at «Shoes» ville klare seg, som den fighteren han var, sa Radebe.- Han var en eksemplarisk figur både på og utenfor banen. Han hverken røyket eller drakk, han utøvde sin religion, og så skjer dette. Men slik er livet, vi er aldri herrer over vår skjebne, sa Radebe.