Til tross for at hun i vinter og i vår har slitt med kyssesyken, har hun satt to norske juniorrekorder, og med et kast på 64,40 meter troner hun øverst på verdensstatistikken for 18-åringer.

ENERGIKICK: -Å få delta i store mesterskap gir meg et energikick, sier Beatrice Nedberge Llano. FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

— Det har vært ganske frustrerende, for jeg visste ikke at jeg hadde kyssesyken. Det fikk jeg først vite da jeg oppsøkte lege for en måneds tid siden, forteller hun.

Medaljehåp i U-20-EM

Resultatene har likevel fortsatt å komme, og i superligafinalen i Russland for drøyt tre uker siden oppnådde hun endelig resultatet som brakte nenne til topps blant verdens beste utøvere født i 1997. Hun er født 14. desember, og er 18 dager for gammel til å være med i U-18-VM i Colombia. Der ville hun vært gullfavoritt.

I stedet skal hun nå til junior-EM (U-20-EM) i Eskilstuna. Mesterskapet starter på torsdag, i Eskilstuna.

— Jeg har veldig lyst på en medalje, forsikrer Beatrice Llano.

På U-20-statistikken for Europa - og i verden for øvrig - er det bare tre utøvere som har bedre pers. To av dem er suverene. Øverst troner Reka Gyuratz fra Ungarn, med 70,39 m. Så følger franske Audrey Ciofani, med 69,25 m. På tredjeplass er Katarzyna Furmanek fra Polen, med 64,83. Alle er født i 1996. På fjerdeplass kommer så Beatrice Llano – født i 1997 – med 64,40 m.

Må over 65 meter

— Det er bronsen jeg må sikte meg inn på. Men jeg bør nok helst sette pers og kaste over 65 meter for å dra den i land, sier hun.

En medalje kan kanskje også være på tide. I fjor ble hun nummer fem i junior-VM i USA, bare 30 cm fra bronsen. Året før – som 15-åring – ble hun nummer fire i U-18-VM. Også da manglet det fattige 30 cm fra en plass på pallen.

- Hva tenker du om at du er beste 18-åring i verden?

— Det er jo kjempegøy! Jeg har alltid vært nummer to i min klasse, og jeg har alltid vært på jakt etter hun som nå er rett bak meg, Zsofia Bacskay fra Ungarn. Hun har vært best i alle år, og for fire år siden lå hun ti meter foran meg. Så det er veldig motiverende å oppleve at jeg nå er forbi henne, selv om det bare er med 13 cm, svarer Beatrice Llano.

Får energikick

På grunn av sykdommen, har hun ikke fått trent så mye som hun skulle ønske.

— Det har vært en uke på, og en uke av. Jeg har vært veldig mye syk, og tenkte det måtte være noe i veien med immunforsvaret. Så jeg tok mye tran, spiste mye frukt og hev meg på en hel masse andre kjerringråd før jeg til slutt oppsøkte lege og fikk vite at jeg hadde kyssesyken, forteller Beatrice Llano.

- Ifølge treneren din er du flink til å få ut ditt beste i mesterskap og større konkurranser?

— Ja, mesterskap gir meg det energikicket som jeg behøver. Jeg trenger store stevner for å kaste langt, svarer hun.

I junior-VM i fjor var hun riktig nok litt uheldig. Først satte hun pers og norsk juniorrekord i kvalifiseringen, med 63,67 m. Så ble hun matforgiftet og gikk tom for energi foran finalen, som endte på 63,30 m.

— Medaljen gikk på nøyaktig samme resultat som jeg hadde i kvalifiseringen. Så det var litt surt. Men nå får jeg heldigvis nye sjanser, sier hun.

Det store siktemålet er junior-VM neste år. Da er de tre som er foran henne på statistikken for gamle, og da mener Beatrice Llano det er lov å drømme om gull.

Stavhopp og terrengløp

Det er først de siste årene hun har spesialisert seg i slegge.

Tidligere har hun drevet med mangekamp, stavhopp og 600 meter. Hun har også to KM-gull i terrengløp. Og så har hun trent turn sammen med storesøster Paula Llano (var med i junior-VM i stavhopp i fjor) og stavhopper Eirik Greibrokk Dolve. Hun har også satt norsk juniorrekord i vektløfting, og spilt fotball for Kjøkkelvik.

- Hvorfor valgte du slegge?

— Det er et adrenalinkick av de sjeldne å se sleggen fly av gårde. Det går ikke an å beskrive følelsen når du treffer og det går virkelig bra, sier hun.

Den følelsen hadde hun da hun traff 70-meterstreken med 3-kilos-sleggen i fjor.

Hvor lang tid det tar før hun oppnår samme lengde med seniorredskapen, det tør hun ikke spå noe om.

— Men jeg har så klart lyst til å sette norsk rekord og være med og konkurrere blant verdens beste i VM og OL om noen år, forsikrer Beatrice Llano.

- Sterk treningsvilje

Trener i Laksevåg, Harald Heier, tror det er en helt eksepsjonell treningsvilje som har brakt Beatrice Llano dit hun er i dag.

— Hun har en veldig sterk treningsvilje, og er villig til å legge ned arbeidet som behøves – hver eneste dag, sier han.

— Hun har også en medfødt og naturlig styrke i kroppen. Den har hun videreutviklet, slik at hun tåler mye trening. Teknisk er det imidlertid mer å hente. Hun er langt ifra perfeksjonert i teknikken, fortsetter han.

Heier har vært trener for Beatrice Llano helt siden hun begynte på skolen.

— Hun var 6 år første gangen hun prøvde seg i slegge. Da hev hun 17 meter. Jeg tror du skal lete lenge for å finne noen som gjør det etter henne, sier han.

God ved store anledninger

Det er først de siste to årene hun har konsentrert seg om sleggekastingen.

— Hun har drevet veldig allsidig opp gjennom årene. Det har hun nytte av nå. Slegge er en hurtig øvelse, og det kreves mye eksplosivitet. Hun er allerede bra eksplosiv, men det er noe som kan videreutvikles enda mer, sier han.

Treneren fremhever også at hun er flink til å prestere ved store anledninger.

— I U-18-VM i Ukraina for to år siden perset hun med nesten fem meter i finalen, og ble nummer fire. Hun var nær ved å ta medalje. Også i junior-VM i fjor perset hun, og det samme skjedde i superliga-finalen i Russland nå nylig, sier han.

— Hun er tøff og sterk i hodet, og tåler å være med og kjempe i toppen. Hun har vist at hun takler store utfordringer, og er ikke typen som faller igjennom i store mesterskap, fortsetter Heier.

Mamma Ragnfrid Llano er med som lagleder for den norske troppen i U-20-EM. Hun beskriver datteren som en kruttønne med et sterkt konkurranseinstinkt.

— Hun bryr seg lite om hva konkurrentene gjør, og er flink til å holde fokus på sine egne arbeidsoppgaver, forteller Ragnfrid Llano.