Norge skal kjempe sammen med de 12 beste landslagene i friidrett i lag-EMs superliga.

— Det blir spennende å møte de beste stavhopperne i Europa, sier Dolve.

20-åringen fra Nesttun har allerede perset med 10 centimeter siden nyttår. Da hoppet han 5,45 meter, i innendørs-landskamp i Rudhallen i Bærum. Det var et stevne han vant – mot alle odds.

Skyhøyt nivå

— Jeg slo folk som har hoppet 5,65 og 5,60. Det ga mersmak, røper han.

Nå skal han opp mot et langt skarpere beite. I superliga-finalen i russiske Cheboksary venter blant annet franskmannen Laurent Lavilenie, som i fjor satte verdensrekord med å svinge seg over 6,16 m innendørs.

— Det er et skyhøyt nivå, og jeg kjenner at pulsen stiger. Det er klart jeg får lyst til å prestere når jeg skal representere Norge i et EM, sier utøveren fra IL Fri.

Av de 12 som skal i aksjon, er han rangert som nummer syv, med 5,45 m.

— Å sette ny pers er alltid et mål. Derfor må målet bli å hoppe minst 5,50 og skaffe Norge bonuspoeng. Det hadde vært digg, sier han.

Dolve ble europamester for juniorer for to år siden. Da hoppet han 5,30. I fjor lyktes han ikke så bra, med 9. plass i junior-VM i USA.

Treningskultur

— Jeg var skadet i to måneder ved inngangen til sist sesong, og det var nok medvirkende til at resultatene uteble i fjor, forklarer han.

Siste året har han også byttet trener. Finske Paavo Molainen har trent ham siden han begynte å hoppe stav som 12-åring og frem til inngangen av fjorårets sesong. Da kom Bjørn Åge Herdlevær inn.

— Jeg følte for nye impulser, og ønsket å prøve noe nytt i håp om å forbedre meg. Jeg føler at vi har klart å skape en god treningskultur, ikke minst er det viktig at det er så bra trøkk på treningene, sier Dolve.

Og nå er fremgangen kommet. Han startet årets innendørssesong med å sette norsk rekord i U-23-klassen to ganger. Først hoppet han 5,36 i et stevne i Göteborg, og siden økte han til 5,45 i Bærum.

Er blitt bedre i alt

Fremgangen forklarer han slik:

— Jeg har perset på alle tester, både i spenst, hurtighet og styrke. Samtidig har jeg gått litt ned i vekt. Ikke minst har jeg vært skadefri, og fått gjort alt arbeidet som står på planen. I sum skulle alt dette indikere at jeg kan prestere enda høyere enn jeg har klart til nå.

— Neste mål nå må jo være å komme over 5,50, erklærer han.

— I landskampen i februar hadde jeg to gode forsøk på 5,55. Så jeg vet at jeg har høyden inne, sier han.

— Hva med VM i Beijing?

— Der er kravet 5,65. Det tror jeg er litt utenfor rekkevidde i år. Men neste år har jeg et mål om å komme med til OL i Rio, og da må jeg opp på slike høyder, svarer han.

Satser mot U-23-EM

Men viktigere enn VM i Kina er årets U-23-EM. Mesterskapet går 9.–12. juli i Tallinn i Estland.

— Da satser jeg på å være i toppform. Det blir det viktigste som skjer i år, mener han.

Dolve sikter mot medalje.

Hans innendørs-resultat på 5,45 m ville holdt til en femteplass på årets europastatistikk for U-23-klassen. Utendørs har han foreløpig bare 5,30 m.

— Jeg har sett fra tidligere mesterskap at medaljene har gått på 5,55 m. Det skal være innen rekkevidde. Men jeg må ha hundre prosent klaff, sier han.

Trener Bjørn Åge Herdlevær mener eleven har alle forutsetninger for å lykkes.

— Forskjellen fra i fjor er at han er bedre fysisk. Teknisk har han vært bra hele tiden. Nå har han kommet seg opp på et nivå der han kan hoppe høyt med små justeringer. Nå øker vi for eksempel tilløpet fra 14 til 18 steg. Det betyr at han kan ta høyere grep, og hoppe med stivere stav. Hvis det er gode forhold, kan det gå høyt. 5,60 har han nok inne sånn som han er nå. Og skulle han klare det i U-23-EM, kan det holde til hva som helst, sier Herdlevær.

fakta

Lokale utøvere i superligaen

Herrer:

Øyvind Strømmen Kjerpeset, Florø (400 m hekk, 4 x 100 m stafett og 4 x 400 m stafett)

Eirik Greibrokk Dolve, Fri (stav)

Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus (kule og diskos)

Salumu Kashafali, Norna-Salhus (100 m og 4 x 100 m stafett)

Josh-Kevin Ramirez Talm, Norna-Salhus (4 x 400 m stafett)

Joachim Henrik Urdahl, Syril (tresteg)

Kvinner:

Isabelle Pedersen, BUL (100 m hekk og 4 x 100 m stafett)

Katrine Haarklau, Gular (stav)

Monika Benserud, Gneist (tresteg)

Kristin Sundsteigen, Tyrving (kule)

Beatrice Llano, Laksevåg (slegge)

Sigrid Borge, Osterøy (spyd)