— Det er jo ikke min feil at Ranieri ble stemplet som en «taper» i Chelsea, påpeker José Mourinho.

At mandagens kamp mellom Leicester og Chelsea skulle bli et oppgjør mellom topp og bunn var ikke overraskende da ligaoppsettet kom. Men det er direkte sjokkerende at det er Leicester som er topplaget.

Fredag ble Claudio Ranieri kåret til månedens manager i november og Leicester-spissen Jamie Vardy ble månedens spiller. For Mourinho og Chelsea har det vært en tung høst. Den største oppmuntringen kom tidligere i uken da laget avanserte fra grunnspillet i Champions League.

Skaper fiender

José Mourinho er en ekspert i å skape fiender og se sammensvergelser mot sine lag. Hans forhold til Arsenal-manager Arsène Wenger er ikke av den hyggelige sorten – for å si det pent.

Men mange av meldingene Mourinho har sendt mot Claudio Ranieri opp gjennom årene hører heller ikke hjemme i kategorien «godord».

Ranieri var manager i Chelsea med brukbar suksess fra 2000 frem til 2004 da han ble sparket. Inn kom José Mourinho, og i portugiserens første sesong vant London-klubben ligaen for første gang siden 1955. — Da jeg kom til Chelsea i 2004, spurte jeg hvorfor Ranieri var blitt sparket. Svaret jeg fikk var at klubben ønsket å vinne, og det ville aldri skje med ham. Det er jo ikke min feil at han ble stemplet som en «taper» i Chelsea, forklarte Mourinho.

Wenger digger Ranieri

Det var en uttalelse Arsène Wenger ikke helt klart å ligge unna:

— Det var Ranieri som bygde laget Mourinho hadde suksess med. Ranieri er en stor manager og en stor mann.

Det siste har han aldri sagt om Mourinho.

Etter den første perioden i Chelsea havnet Mourinho i Milano-klubben Inter, hvor han var i to sesonger. Ranieri hadde på samme tid først hånd om Juventus og deretter Roma.

Ordkrigen mellom de to startet nesten umiddelbart. Skjønt det var vel egentlig aldri en ordentlig krig. Det var Mourinho som hisset til strid og Ranieri som svarte – til tider ganske så forsiktig.

Historien om Leicesters sensasjonsspiss:

— Han er nesten 70

— Han er nesten 70 år gammel (Ranieri var bare 56 da Mourinho sa detjoiurn.anm.). Alt han har vunnet en Supercup og noen andre små trofeer. Han er for gammel til å endre sin mentalitet. Han er gammel og har ikke vunnet noe, slo Mourinho kategorisk fast.

Ranieri repliserte forsiktig:

— Jeg er ikke som Mourinho. Jeg må ikke vinne noe for å være sikker på meg selv.

Svaret kom raskt:

— Han har rett. Jeg forlanger mye av meg selv og må vinne for å være sikker på ting. Det er derfor jeg har så mange trofeer i karrièren min. Ranieri har på sin side en mentalitet som hos en som ikke behøver å vinne noe.

Mourinho har rett i at det er han som er vinneren av dem. Portugiseren har vunnet åtte ligamesterskap i fire land, Ranieri har ingen ligagull. Men Ranieri har heller aldri hatt det sterkeste laget.

Ranieris dårlige engelsk

Mourinho disset også italieneren for hans dårlige engelsk:

— Jeg studerte italiensk fem timer om dagen i flere måneder for å være sikker på at jeg kunne kommunisere med spillerne. Ranieri hadde vært i England i fem år og slet fremdeles med å si «good morning» og «good afternoon».

I 2010 knivet Inter og Roma både om seriegull og cuptriumf. Inter vant cupen, men på siste kampdag i Serie A kunne Roma i teorien snappe gullet fra Inter. Mourinho kom med følgende «råd» til Roma og Ranieri.

— Kanskje de bør tilby vår motstander Siena en klekkelig sum for å slå oss.

Ranieri svarte:

— Jeg er annerledes enn han (Mourinho). Jeg liker både å gi og få respekt. Idrett er viktig for det italienske samfunnet. Å oppføre seg slik er som å lage tikkende bomber. Jeg er en sportens mann og liker fotball. Det er så enkelt å skape fiender og liksom være under angrep fra alle hold. Er Mourinho et fenomen? Det er media som gir ham den auraen. For meg er han en god trener, og jeg lar det bli med det.

Før den nevnte cupfinalen i 2010 ba Ranieri spillerne sine se filmen «Gladiatoren» som en del av oppladningen. Målet var å skape samhold og styrke. Det fikk Mourinho til å tenne skikkelig.

— Før finalen så jeg seks Roma-kamper for å finne deres svake punkt. Jeg brukte tre timer på hver kamp foran PC-en. Det er enklere å se en film. Men hvis jeg hadde gjort det samme, ville spillerne mine bare ledd eller ringt doktoren for å finne ut om jeg var blitt syk.

Tapte for Færøyene

Etter en mildest talt elendig periode som gresk landslagstrener, som endte med sparken etter å ha tapt 1-0 hjemme for Færøyene, fikk Ranieri mot alle odds sjansen i England igjen.

Mottagelsen var overveiende negativ. Gary Lineker, tidligere Leicester-spiller og nå BBC-profil, tvitret:

«Claudio Ranieri? Virkelig?»

Ingen så for seg hvordan styrkeforholdet ville være når de gamle antagonistene Mourinho og Ranieri skulle møtes igjen i desember. Ranieris Leicester har tapt én ligakamp denne sesongen – Chelsea åtte. Leicester har scoret 32 ganger, Chelsea 17. Så vi kan kanskje vente oss noen flere sleivspark før og etter kampen – eller?

Ranieri dempet feidene i høst:

— Da jeg kom tilbake til England og Leicester, var han den første som ønsket meg velkommen tilbake. Vi var i tottene på hverandre i Italia, men det var egentlig bra for alle. Da jeg var i Inter (2011-12), sendte han meg tekstmeldinger hver uke. Han er egentlig en snill gutt, sa Ranier.

Så langt denne sesongen er det italieneren Ranieri som har vært «The special one».

Kilder: Skysports, Aftonbladet, ESPN, The Guardian, goal.com