Med en mirakuløs avslutning på kampen, vant New England Patriots Super Bowl over Seattle Seahawks i Super Bowl. Seieren var den fjerde Super Bowl-tittelen til quarterback Tom Brady og trener Bill Belichick.

Men både før og etter finalen var det mye snakk om Patriots' angivlige juksing med lufttrykket i ballene i konferansefinalen mot Indianapolis Cotls, populært kalt "Deflategate". Nå har endelig rapporten etter etterforskningen kommet, og det ser ikke bra ut for Tom Brady, kanskje verdens beste amerikanske fotballspiller og NFLs største stjerne.

Risikerer suspensjon

Etterforsker Ted Wells har konkludert at det "mer sannsynlig enn ikke" at to Patriots-ansatte, Jim McNally og Jon Jastremski, deltok i en bevisst handling for å slippe ut luft i kampballene til Patriots. Hvert lag får utdelt 12 kampballer før hver kamp.

Wells-rapporten står også at "basert på bevisene, er det vårt syn at det mer mer sannsynlig enn ikke at Tom Brady var i det minste klar over aktivitetene til McNally og Jastremski".

I rapporten er det blant annet et utdrag av flere tesktmeldinger mellom McNally og Jastremski hvor de to diskuterer hvor nøye Brady er på hvordan han vil ha ballene på kampdagen. Det er også dokumentert seks telefonsamtaler mellom Brady og en av de to ansatte etter saken kom fram i media.

Nå er det opp til spiller— og personaldirektør i NFL, Troy Vincent, å bestemme hva slags straff Brady eventuelt vil få. Stjernespilleren risikererer bøter og i verste fall en suspensjon. Flere amerikanske spaltister og kommentatorer har allerede spekulert på en fire kampers suspensjon. NFLs grunnserie er på 16 kamper.

Ingen i Patriots-ledelsen eller i trenerteamet er anklaget for å ha hatt kjennskap til juksingen, ifølge rapporten.

Agenten slakter rapporten

Tom Brady selv har ennå ikke kommentert rapporten, med Bradys agent Don Yee kom med en uttalelse torsdag ettermiddag hvor han slaktet rapporten.

— Med all respekt så er Wells-rapporten en betydelig og forferdelig skuffelse. Forsømmelsen av viktige fakta og måten saken er blitt undersøkt antyder at etterforskerne har nådd sin konklusjon først, så bestemt såkalte fakta senere, skriver Yee i sin uttalelse.

Yee trekker blant annet fram at Indianapolis Colts' general manager tok kontakt med NFL angående Patriots og juksing med lufttrykk før konferansefinalen ble spilt og at dommerne ble gjort klar over saken, uten av Patriots ble advart.

— For meg virker dette som en "sting operation" (en situasjon designet for å få en person til å gjennomføre en ulovlig handling, jour.anm.) mellom NFL og Colts, fortsetter agenten.

NFL har ikke kommet med noen respons til Yees anklager.