— 11 of 12 balls under-inflated can anyone spell cheating!!

Sosiale medier flommer over av sinne, oppgitthet og direkte hat etter avsløringene om det mulige jukset som ga New England Patriots et fortrinn i søndagens NFL-semifinalekamp mot Indianapolis Colts. Legenden Jerry Rice var bare en av dem som tok til Twitter for å vise sin avsky mot det som nå rulles opp i USA.

Mykere baller

I vinterstormen utenfor Boston innfridde hjemmelaget New England Patriots favorittstempelet mot oppkomlingen fra Indiana søndag kveld. Seiersmarginen på 45-7 forteller også tydelig at det rette laget vant semifinalen i AFC og gikk videre til Super Bowl – den årlige finalekampen i USAs klart mest populære sport, NFL. Spørsmålet er bare om Patriots vant sin semifinale på ærlig vis.

En etterforskning foretatt av ligaen etter kampen viser nemlig at 11 av 12 baller hadde for lite luft og derfor var for tunge, sier kilder til tv-kanalen ESPN.

Det høres kanskje ikke så alvorlig ut, men mindre luft i ballene skulle angivelig gjøre den avlange fotballen tyngre og dermed lettere å kaste gjennom vinden og regnet denne søndagskvelden for Patriots-quarterback Tom Brady. Indianapolis måtte på sin side spille med normalt oppblåste baller som dermed var vanskeligere å håndtere i det dårlige været.

Dommerne skal ha blitt gjort oppmerksomme på lovbruddet etter at Brady kastet en såkalt interception, altså at han kastet ballen til en motstander. Colts-spilleren reagerte på hvor tung ballen han mottok var og varslet sine lagledere. Nå undersøker ligaen beskyldningene nærmere.

Har jukset før

— Vi håper å ha etterforsket ferdig i løpet av de neste to-tre dagene, sa NFLs visepresident Troy Vincent da han ble intervjuet av en radiostasjon tirsdag kveld, ifølge ESPN.

Før den tid ønsker ikke den amerikanske fotballigaen å kommentere mer rundt den pågående etterforskningen. Men dersom beskyldningene viser seg å stemme, er dette et grovt brudd på idrettens regler om fair play og gir om mulig Patriots – med hovedtrener Bill Belichick i spissen – et enda dårligere rykte.

Det er nemlig ikke første gang Belichick og Patriots er i trøbbel. I 2007 ble treneren og klubben bøtelagt med til sammen 750.000 dollar, over 5 millioner norske kroner, etter å ha videotapet sidelinjen til New York Jets 2007 underveis i kamp. Dette ble gjort for å plukke opp innøvde signaler fra Jets' trenere og ledere, og er strengt forbudt i fotballkretser. I tillegg til boten måtte Patriots også gi fra seg førsterundevalget i 2008-draften etter å ha blitt avslørt som juksere.

Flere skandaler

Det er strenge regler knyttet til ballene som brukes i NFL-kamper. Dommerne plikter å sjekke og veie ballene før kampstart, og det er naturligvis strengt forbudt å tukle med dem i etterkant. At 11 av 12 baller fra Patriots' sidelinje plutselig inneholder vesentlig mye mindre luft enn de skal, gir naturligvis rom for spekulasjoner.

Quarterback Tom Brady har tidligere gitt uttrykk for at han liker å kaste baller med mindre luft. Blant annet i et radiointervju han gjorde tilbake i 2011, skriver New York Daily News.

Den pågående saken, som amerikanske medier allerede har døpt «deflategate», føyer seg inn i en lang rekke negative saker som har rammet NFL denne sesongen. Stjernespilleren Adrian Peterson ble suspendert tidlig i høst for å ha slått sin to år gamle sønn, mens en annen profil, Baltimores Ray Rice, ble suspendert etter å ha slått sin forlovede bevisstløs i en heis i Atlantic City mens et kamera fanget opp hendelsen. Begge sakene har vakt stor oppsikt i USA og gitt NFL svært dårlig publisitet.

Super Bowl spilles i Glendale, Arizona natt til mandag 2. feburar norsk tid. New England Patriots møter Seattle Seahawks i det som er verdens største årlige sportsarrangement.