For andre år på rad er Seattle Seahawks quarterback Russell Wilson i Super Bowl. For andre året på rad møter han en legende i samme rolle på motstanderens lag. Hans tro på seg selv som fotballspiller og hans gudstro skal hjelpe ham til nok en seier.

Wilson er bare 26 år gammel, men i fjor ledet han Seahawks til en overlegen seier i Super Bowl mot Denver Broncos under ledelse av sin quarterback-dirigent Peyton Manning. Manning var 37 år gammel under fjorårets utgave av Superbowl og en levende legende i fotball-Amerika.

Ny legende i 2015

I år er det på an igjen for Russell Wilson. Seattle Seahawks vant semifinalen mot Green Bay Packers på dramatisk vis. Nok en gang vil 26-åringen fra Richmond i Virginia møte en quarterbacklegende. New England Patriots er motstanderne når Super Bowl går av stabelen i Glendale utenfor Phoenix i Arizona 1. februar. Tom Brady heter quarterbacken.

Tom Brady er en av de største stjernene i amerikansk idrett. 1. februar er det han som leder an New England Patriots mot Seahawks og Wilson. Foto: Greg M. Cooper-USA TODAY Sports

Tom Brady er 37 år gammel og har en fyldig liste med titler og utmerkelser. Han har vært quarterback i Patriots siden 2000, og han har vunnet Super Bowl med klubben tre ganger. Han er en av USAs aller største idrettshelter.Russell Wilson skal sørge for at nok en legende reiser fra den store finalen uten seier.

Nær fiasko i semifinalen

Men finalemuligheten var i ferd med å glippe for Russell Wilson og Seahawks. Han kunne blitt den store syndebukken. Fire ganger hadde Wilson kastet ballen på en måte som gjorde at Green Bay Packers kunne snappe den (interception). Slike pasninger kan ofte være kampavgjørende i amerikansk fotball. Mostanderlaget får muligheten til å gå i angrep. Og Green Bay Packers angrep og scoret. Ved full tid sto det uavgjort 22-22. Kampen gikk til spilleforelengelse og sosiale medier hadde for lengst utpekt Russell Wilson til synder. En spillerforlengelse hvor Wilson ristet av seg alt, sendte en touchdownpasning til Jermaine Kearse 3,19 ut i forlengelsen. Dermed ble det seier 28-22. Syndebukken var helt igjen. Han gråt etterpå og mente at han spiller på et fantastisk lag.

— Det var aldri noe tvil i dette laget. Da stillingen var 3-3, tvilte vi ikke. Da den var 6-4, tvilte vi ikke. Da stillingen var det den nå en gang var, og vi trengte to touchdown, var det ingen tvil i dette laget, fortalte han etter kampen. Tårene trillet.

Med Gud på laget

Han takket en spesielt etter seieren.

Russel Wilson hadde store problemer med forsvaret til Green Bay Packers. Her er det ClayMatthews som sørger for en "sack" av Wilson. Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports

— Dette kommer på grunn av denne 12. mannen. Gud er en god mann. Jeg er bare glad for å være på dette laget og vi skal tilbake til Super Bowl.I en Twitter-melding før kampen gjorde han det også klart at troen er viktig for ham.

«Alle mine håp er hos deg Jesus! Du er mitt anker som aldri rystes!»

Baseball-proff først

26-åringen har spilt hele sin NFL-karriere i Seattle. Den er ikke spesielt lang. Først i 2012, 24 år gammel, ble han draftet av Seahawks. Det hadde seg nemlig slik at Russell Wilson lenge så ut til å gå mot en karriere i baseball.

Han var et multitalent og spilte baseball og fotball på collegenivå. Det gikk så langt at han i 2010 ble draftet av MBL-laget Colorado Rockies. Han spilte på flere av farmerlagene til Rockies før han i 2012 bestemte seg for å satse på fotballen.

Dro på treningsleir

I januar dette året begynte han trening på det som kalles NFL Scouting Combine. En slags treningsleir hvor lovende collegespillere blir vurdert, veid og målt av trenere fra NFL. Da lagene begynte sin draft plukket Seattle Seahawks ham opp. Han hadde de beste skussmål, men høyden var hans største problem.

Han er bare 1,80 høy. Peyton Manning er til sammenligning 1,97 høy. Hans motstander i årets Superbowl, Tom Brady er 1,93 høy.

Men høyde har ikke vist seg å være avgjørende for Russell Wilsons karriere. Han spiller samtidig på et lag som er kjent for sitt solide forsvarsspill. Et forsvar som enkelte amerikanske fotballkommentatorer kaller «en organisme». De er tett, hard, tøff og uhyre vanskelig å komme forbi.