BRYNE: Det er ildsjeler i Bryne Cykleklubb og andre terrengsyklingsentusiaster som har bygget løypa, som skal offisielt åpnes lørdag.

Tidligere i høst var Gunn-Rita og trener og ektemann Kenneth Flesjå på befaring i OL-løypa i Rio de Janeiro, sammen med Olympiatoppen. I tillegg til at Gunn-Rita trente i traseen, ble løypa møysommelig filmet, slik at ingen detaljer skal være ukjente når OL avvikles i august neste år.

BEGEISTRET:  Gunn-Rita Dahle Flesjå og trener Kenneth Flesjå er svært begeistret for den spesialbygde OL-løypa på Bryne. Her fra trening i Vagleskogen i Sandnes. Foto: ANDERS MINGE

Og det var slik ideen om å bygge deler av OL-løypa i nærdistriktet ble til. På nettstedet terrengsykkel.no leste Bjørn Kjetil Aanensen i Bryne Cykleklubb at Gunn-Rita ønsket å få laget en versjon på hjemmebane, og brukte sine kontakter med Jæren Skoglag til å realisere ideen. Nå er Rio-løypa gjenskapt like ved parkeringsplassen i Njåskogen, med hopp, flate partier, motbakker og steinurer. Selve løypa går på grus.

500 meter OL-løype

— Traseen på Bryne er en 500 meter lang komprimert versjon av OL-løypa på 5 km, der alle de tekniske elementene er med. Det vil si doseringer, hopp og de nyeste elementene innen terrengsykling. Dette gir Gunn-Rita en unik mulighet til å bli kjent med alle utfordringene som venter i Rio, sier landslagstrener i terrengsykling, Eddy Storsæther Knudsen til Aftenbladet.

Han er full av anerkjennelse for det dugnadsarbeidet som er lagt ned.

— Dette er et kjempetilskudd for terrengsykling. Ikke bare for Gunn-Rita, men også for unge utøvere, som får en fantastisk treningsarena, sier landslagssjefen.

Gunn-Rita testet løypa

Formann i Bryne Cykleklubb, Marton Digernes, er stolt av den jobben som er gjort.

— Nesten alt er gjort på dugnad. Sykkelentusiaster har stått på dag og kveld i en måned, og lokale entreprenører som T. Stangeland har stilt maskiner til disposisjon og stilt med gratis grus og stein. De utgiftene som måtte komme ut over dette vil bli dekket inn av Olympiatoppen via tilskudd til Gunn-Rita, sier Digernes.

I tillegg til selve OL-løypa, er det i Njåskogen også rundløyper på 5,6,7 og 9 kilometer for terrengsyklistene.

Gunn-Rita Dahle Flesjå og Kenneth Flesjå testet OL-traseen for første gang mandag, og var svært fornøyd.

— Det vil bli foretatt noen justeringer før åpningen, men dette ser bra ut, innrømmer Kenneth Flesjå.

Ut over det ønsker han ikke å si så mye om OL-løypa før åpningen til helgen.

— Men det er klart dette blir en viktig arena for flere enn Gunn-Rita. Hele terrengmiljøet vil nyte godt av dette.