ST. MORITZ: Før Diamond League-stevnet i Monaco forrige fredag snakket far og sønn Ingebrigtsen om 1500-meteren kom til å bli like under eller like over 3,30. Det ble 3,38. – Det er viktig for min egen del å gjenopprette selvtilliten. Monaco var ikke representativt for det jeg er god for. Det var en dårlig dag, men jeg har ikke noe hundre prosent godt svar på hvorfor det ble slik, sier Henrik Ingebrigtsen etter å ha gjennomført en lett joggeøkt på høydeleiren i St. Moritz i Sveits, 1800 meter over havet.

– En teori er at jeg var dehydrert. Det var svært varmt i Monaco, og jeg var på plass to dager før løpet. Etterpå drakk jeg tre liter, og det kom nesten ikke noe ut igjen, forteller 24-åringen, som hadde god grunn til å bli forundret over løpet. To uker tidligere hadde han løpt på 3.32,85 i Paris.

I London lørdag står en engelsk mil på programmet, og det er et felt det lukter svidd av.

– Hva må du prestere for å få tilbake roen?

– Det handler ikke nødvendigvis om minutter og sekunder, men jeg må plassere meg i feltet på en måte som viser at jeg har noe der å gjøre. Årsbeste hadde ikke vært feil, sier Sandenes-gutten, som løp på 3.53,43 i Eugene 30. mai.

Verdensstatistikken toppes av Ayanleh Souleiman fra Djibouti på 3.51,10 – og han er med i feltet.

Her løper Henrik Ingebrigtsen langs elven i St. Moritz. Sandnes-løperen trener knallhardt før VM i Beijing. Foto: Monica Strømdahl

Bekymret pappa

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen er mer konkret enn sønnen når det gjelder lørdagens Diamond League i London.

– Det bør gå unna på 3,52-3,53. Havner han på 3,55, er det grunn til bekymring. Og løper han dårlig også i Stockholm torsdag, kan sesongen være spolert, sier en meget nøktern og spent senior. Heller ikke han kan forklare nedturen i Monaco.

– Det var et skikkelig sjokk, og vi vet ikke hva det kom av. Men vi kan ha kjørt for hardt etter lang tid med problemer tidligere i år. Heller ikke de fant vi ut av, sier Gjert Ingebrigtsen før han sender Henrik ut på treningstur med lillebror Jakob. Filip sliter fortsatt med en stresstruktur i foten og velger løping på gress.

Dropper NM

Etter London skal Henrik tilbake til høydetrening i St. Moritz, og så til DN-galan i Stockholm. Skjønt, blir det en ny nedtur i London, vil det planlagte sesongopplegget bli diskutert. Det innebærer foreløpig at Henrik står over NM i Haugesund neste helg, men stiller opp i Boysen Memorial på Bislett helgen etter og løper 800 meter.

14-åringen Jakob er påmeldt på 1500 meter i senior-NM, men pappa Gjert er foreløpig ikke sikker på at han slipper ham løs.

– Det blir vel riktigere rekkefølge først å delta i et junior-NM? sier Ingebrigtsen senior om sønnen som to ganger i år har løpt under «verdensrekorden» for 14-åringer.

Filip Ingebrigtsen er også påmeldt i NM, men utviklingen på fotskaden avgjør om han kan stille opp.

Henrik Ingebrigtsen skal bare unngå mental skade i London.