Tromsø er tilbake der nyere historie og størrelsen på byen tilsier at de hører hjemme. Det er ingen selvfølge at de forblir på øverste nivå.

Opprykket i fjor var «bestilt» og forventet. Selv om de var store favoritter, endte de likevel ti poeng bak Sandefjord, selv om de scoret flest av alle. Nå har de også mistet viktige Thomas Kind Bendiksen. Han er erstattet av en spiller som får en nøkkelrolle.

Tromsøs Gjermund Åsen kan vise seg å være en klok signering. Her er han (i midten) i aksjon i en treningskamp mot Sogndal. Foto: DIGITALSPORT, Morten Olsen

Gjermund Åsen har lenge vært en strålende individualist, men aldri etablert seg på øverste nivå. Nå kan han blomstre i en fri rolle bak spissen i et 4-4-1-1 system. Hans kreativitet, og evne til å skape ubalanse hos motstander, blir «Gutans» kanskje viktigste offensive våpen.

Kan bli solgt

Spissen blir trolig Zdenek Ondrasek – hvis han ikke blir solgt. Han er på utgående kontrakt i en klubb som trenger penger. Budsjettet på 95 millioner fra to år siden er halvert. Akkurat nå trenger de imidlertid tsjekkerens muskler enda mer. Han bør helst repetere de 15 målene fra i fjor. Unge Runar Espejord er lovende, men trolig litt for fersk og uprøvd til å ende som et førstevalg alene på topp i 4-2-3-1. Morten Moldskred er et annet alternativ, men veteranen tar i stedet trolig plass på en av kantene.

Arbeidsomme Magnus Andersen tar trolig den andre kanten. Begge er offensive av legning med kvikke ben.

Like kvikke ben er det ikke sentralt. Til gjengjeld er det stor duellstyrke. Marcus Hansson var kaptein hos Gefle, og er en lederskikkelse. Spørsmålet er om han har frekvens nok i bena til å dekke store rom. Han får hjelp av Remi Johansen. Han er en god pasningsspiller, og undervurdert i luften.

Tøff leder

Mikael Ingebrigtsen kan bli en overraskelse for mange. 18-åringen har en delikat venstrefot og et flott overblikk. Han kan spille i mange posisjoner på midtbanen. Kanskje kan også Thomas Drage finne tilbake til noe av den spilleren han var da han slo gjennom i 2011. Lars-Gunnar Johnsen har sett solid ut siste tiden, og aspirerer til en plass sentralt i banen.

I bakre firer vinner trolig Hans Norbye kampen om høyrebacken. Han er hurtig og rutinert, men har ingen stor pasningsfot. Kent-Are Antonsen tar trolig venstrebacken. Han har også god fart, men sliter mer med posisjonsspillet. Lasse Nilsen er bedre i den delen, og kan være et godt alternativ, særlig siden han også har veldig høy fart som et varemerke.

Midtforsvaret er nykomponert. Simen Wangberg var der i fjor. Han er en leder, tøff i luften og har god spilleforståelse. Han får trolig selskap av Magnar Ødegaard. Han er tøff i kroppen, men kan av og til overvurdere seg selv med ball, og kan gjøre grove feil. Henrik Gjesdal er et alternativ, med luftstyrke og en presis venstrefot. William Franzen kan vikariere både på back og som stopper, helst i førstnevnte rolle.

Det blir bunnstrid

Christian Landu Landu har aldri etablert seg i en bestemt rolle, men er blitt flyttet rundt. Det kan være nyttig i en stall som er noe tynn, og som er avhengig av å unngå skader.

Steinar Nilsen og Bård Flovik styrer laget. Det betyr etter all sannsynlighet at vi får se et godt trent— og velorganisert lag. Det trenger de, for dette er et mannskap uten stor erfaring og uten den fysiske styrken som ofte har kjennetegnet TIL.

Det blir et år med bunnstrid, men jeg tror de berger plassen.

Tjærnås' tabelltips

1...

2...

3...

4...

5...

6...

7...

8...

9...

10...

11...

12...

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord