NORGE — UNGARN 0-1

Jeg kan gjerne legge til at en svak, arrogant engelsk dommer dessverre også var en av årsakene til at Ungarn vant 1-0. Verken Mark Clattenburg eller hans assistenter så det soleklare straffesparket Norge burde hatt da Omar Elabdellaoui ble holdt igjen og lagt i bakken av Tamas Kadar. Norge burde hatt straffe, og da kunne resultatet sett annerledes ut.

• Se reprise fra vår sending med Arne Scheie etter kampen øverst i artikkelen!

Men Norge må først og fremst selv ta skylden for at utgangspunktet er trøblete før returoppgjøret i Budapest søndag kveld. For 0-0 hadde vært langt bedre enn 0-1, men en keepertabbe av Ørjan Håskjold Nyland ble avgjørende.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

Foran kampstart mente mange at Gabor Kiraly var det svake punktet hos Ungarn, men keeperlegenden fikk allerede vist sin klasse i det tredje minutt da han stoppet en norsk gigantsjanse. Per Ciljan Skjelbred burde scoret da Norge sjokkåpnet, men Ungarns sisteskanse viste teft og rutine da han fikk sendt ballen til corner.I andre enden av banen gjorde Ørjan Håskjold Nyland det meste feil da Ungarn slapp til. Skuddet fra Laszlo Kleinheisler kom fra skrå vinkel, og var ikke av ypperste klasse, men den norske sisteskansen avslørte rusten form da han lot seg trekke mot det nærmeste hjørnet, og fikk kun en hånd på ballen før den gikk inn.

Dermed fikk Ungarn den scoringen de jaktet, og det etter at magyarene fikk kampen inn i sitt spor etter den friske, norske åpningen. For Norge tok ikke signalene fra åpningsminuttene som viste at høyresiden i det ungarske forsvaret var sårbar. Norge burde presset høyere opp på banen, og sørget for at det ungarske forsvaret fikk en langt travlere kveld enn de gjorde.

Norge var rett og slett ikke våkne nok da begrensningene til Ungarn kom til syne.

Dessuten manglet den offensive kvaliteten. Til tross for at Norge dominerte store deler av oppgjøret, skapte hjemmelaget urovekkende lite. Etter Skjelbred-sjansen i åpningsminuttene, kom ikke den neste, store muligheten før innbytter Pål André Helland headet i tverrliggeren tre minutter før full tid.

NEI OG NEI: Alexander Søderlund fortviler etter forspilte muligheter mot Ungarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I stedet sørget Ungarn for at tempoet dalte, noe som passet gjestene godt. Norges offensiv var litt halvveis, mens Ungarn var smarte, spilte på seg selvtillit, og fikk den scoringen som gjør at de har et godt utgangspunkt foran returoppgjøret i Budapest.Men Ungarn var ikke bedre en at Norge på en god dag burde vunnet. For det var et norsk lag som ikke kom opp mot sitt ypperste. Flere spillere var et godt stykke unna sitt beste, og når den kollektive tilnærmingen ble litt halvhjertet, så fikk Ungarn det resultatet de jaktet.

Norge var for forsiktige, litt feige, som ikke presset Ungarn høyere på banen. De gangene Høgmos menn klarte det, ble de ungarske svakhetene avslørt. Men for ofte falt tempoet i kampen, noe som gjorde at Ungarn fikk de pausene de trengte for å organisere seg på nytt.

GAMMEL OG GOD: Gabor Kiraly var meget sentral i Ungarns mål. Veterankeeperen tok det som kom i hans vei. Foto: Digitalsport

Når de norske dødballene og innleggene heller ikke var av ypperste klasse, fikk Gabor Kiraly en kveld som var perfekt for ham. Han plukket det som kom, og dermed henger EM-plassen til Norge i en tynn tråd.Umulig er det ikke å snu dette i norsk favør, men da må de norske prestasjonene opp noen hakk. Og det må noen tøffe valg til fra Høgmo sin side foran returoppgjøret. Han har intet å tape, og bør satse både på Rune Almenning Jarstein og Marcus Pedersen fra start i returoppgjøret.