Norge-Sverige 28-27

Hadde vi hverken keepere eller forsvar? Det var det store spørsmålet før siste kamp i firenasjoners i Oppland.

Keeperkrisen avlyste Silje Solberg med et strålende innhopp da hun fikk kniven på strupen den siste halvtimen mot Sverige. Ti redninger på 21 skudd er bestått tentamen til seks i karakterboken. Eller for å si det på aktuell måte i keeperdiskusjonen som har ridd nasjonen: Det var helt Katrine Lunde.

Sportsjournalist i Aftenposten, Arne Hole. Foto: Magnus Knutsen Bjørke/Aftenposten

For Thorir Hergeirsson la hodet på blokken da han utelot "verdens beste keeper". Og undringen ble ikke mindre da islendingen antydet at det lå mer enn sportslige vurderinger bak: – Vi tror vi mener å ha tatt ut det beste keeperteamet – og så kommenterer vi ikke mer på det.Har Lunde diskvalifisert seg på andre måter? Har Rostov-keeperen fått nykker? Har hun negativ påvirkning på den andre keeperen? På laget? Er det uheldig at hun ønsker å stå hele tiden? Svarene vil aldri bli offentlige.

Keepertrener Mats Olssons forklaring om at dagsformen avgjorde lød også litt merkelig. Katrine Lunde storspilte da Rostov-Don gjestet Larvik. Kari Aalvik Grimsbø var ikke på banen i siste Champions League-kamp for Györ. Ansvaret for keeperjobben ble gitt Eva Kiss.

Har aldri vært perfekte

Det norske forsvarsspillet har vært elendig i tre av de fire siste omgangene. Da det gjaldt ikke å bli ydmyket av landet Norge har tapt for bare 33 ganger på 134 kamper, hentet jentene frem den gutsen som har vært fraværende. Det betyr at jentene kan – bare viljen er til stede. Forsvar er 80 prosent innsats og 20 prosent kunnskap, har vismenn blant ballkasterne fortalt oss.

Vi har kommet ut av tellingen på antall bekymringsmeldinger vi har skrevet før et mesterskap. Antagelig like mange som det er blitt medaljer for Norge. Det handler om å være som Tyskland i fotball.

Hangle seg gjennom innledning – og så få den stigningen som kreves for et to ukers kjør. De som imponerer mest i de første kampene står sjelden igjen som vinnere.

Har noen utfordringer

Hvis vi skal tro at forsvarsspillet er noenlunde friskmeldt etter annenomgangen mot Sverige, gjenstår å fyre opp de norske bakspillerne. I de tre siste kampene er det 1,68 høye Nora Mørk som har vært gullfuglen. Men vi trenger også Betina Riegelhuth og Linn Jørum Sulland som distanseskyttere. Og halvdistaneskytter Veronica Kristiansen har heller ikke gjort noen av keeperne søvnløse.

Greier ikke Norge å true fra distanse, kan motstanderforsvaret konsentrere seg om å pakke inn Heidi Løke på strek. Det går riktignok med tre spillere til den jobben, men treffer ikke Norge bakfra, tar motstanderen det valget.

VM-reglementet tillater forøvrig å bytte to spillere underveis i turneringen. Forsvarsterrier Ida Alstad viste på rekruttlandslaget at hun er nesten på gammelt forsvarsnivå. Og Katrine Lunde skal på treningsleir med Rostov-Don til Jylland ...

Det kan bli desembermoro. Igjen.