Golf gjorde comeback på OL-programmet i Rio de Janeiro etter 112 år. Men flere av de beste herrene ville ikke dra.

Heiberg trodde på stjernene, så trakk de seg én etter én

Noen begrunnet det med frykt for Zika-viruset. Andre, som nordiren Rory McIlroy, sa rett ut at OL ikke var interessant for ham.

— Jeg kommer nok til å se på OL, men det er ikke sikkert at det er golf jeg skal følge med på. Det vil heller bli løping, svømming og stuping. Det som betyr noe, sa McIlroy da han forklarte sitt OL-nei. Han la også til at det ikke var hans oppgave å drive PR for golfen. Han var med for å vinne turneringer.

Så på likevel

Nå har pipen fått en litt annen lyd. I et intervju med ESPN sier McIlroy at han nok tok feil - og at han er glad for at han gjorde det.

Han innrømmer at han fulgte golfturneringen på TV likevel. Riktignok bare slutten av herreturneringen, men han likte det han så:

— Jeg ble positivt overrasket. Det var flere tilskuere på golf enn på friidrett. Det var billige billetter, og dermed gikk mange for å se på golf. Atmosfæren virket veldig god. Jeg er på en måte glad for at jeg tok feil, sier nordiren.

Totalt var det 22 herrer som trakk seg før turneringen startet. En av de aller siste som sa nei var amerikaneren Jordan Spieth. I fjor vant han bl.a. både US Masters og US Open.

Vil til Tokyo i 2020

— Det var en flott turnering og veldig bra for sporten vår. Jeg koste meg da jeg så på golfen og skulle virkelig ønske jeg hadde vært med, sier Spieth til ESPN. I mosetning til McIlroy så Spieth på TV-sendingene fra start til slutt.

Jordan Spieth var en av mange som sa nei til OL. Nå sier han at han mer enn gjerne skulle vært med.

— Da jeg bestemte meg for å si nei, var det den riktige avgjørelsen for meg. Det var en virkelig vanskelig avgjørelse å ta, og jeg skjønte at jeg kunne komme til å angre, forklarte amerikaneren som under konkurransen sendte ut en tweet der han skrev at OL i 2020 vil være et naturlig mål for ham.

— Banen var nydelig, og så olympisk ære til slutt. Alt var veldig bra, la han til.

Verdensener Jason Day ville ikke gå så langt som å si at han angret, men han innrømmet at det var veldig god reklame for sporten.

— Mange som aldri ellers har kunnet se golf kunne følge med her. Jeg ser allerede frem til OL i Tokyo 2020. Det ville være fantastisk å kvalifisere seg til det laget, sier Day en snau uke etter at OL-flammen i Brasil har sluknet.

Tutta fikk rett

Det norske golfesset Susann Pettersen sa til Aftenposten under OL at hun håpet de som sa nei kom til å angre.

— Jeg har ikke så mye sympati for dem som trakk seg, og jeg håper de vil angre. De gutta som var her hadde det storartet, sa hun.

Tutta fikk altså rett i sine spådommer.

Heller ikke Norges andre deltager på kvinnesiden, Marianne Skarpnord, hadde mye til overs for herrenes nei og deres begrunnelse:

— Trekke meg? Vi «særpinger» lar oss ikke skremme av sånt. Det er mye i «Særp» som er verre enn zika, sa en leende Skarpnord til Aftenposten.

— Begrunnelsen med frykt for zikavirus blir ekstra «morsom» når mange av dem bor i Florida (der det også er zika). Det var en ufattelig dårlig beslutning, la hun til.

Golf er garantert en plass på OL-programmet også i Tokyo, men foreløpig er det ikke bestemt noe om 2024.