ALFHEIM: Fredag for halvannen uke siden var TIL-keeperen i Oslo og fikk en såkalt PRP-behandling i sitt vonde kne.

Det bekrefter både Konghavn selv og André Fagerborg i TILs medisinske apparat.

– Man tar ut blod fra kroppen, som sentrifugeres slik at man får ut blodplater som er er rike på egenskaper som kan fremme tilhelingen. Blodplatene spørytes så inn igjen inn på skadestedet, sier Fagerborg til iTromsø.

Såkalt PRP-behandling er kanskje mest kjent blant kjendiser, fordi behandlingen skal bidra til å gjøre huden i ansiket yngre. Men den er altså også blitt brukt i idretten i flere år for å stimulere heling av skader raskere. For flere år siden forbød Verdens antidopingbyrå (WADA) PRP, men det ble tillatt i 2011 fordi man ikke klarte å dokumentere at det hadde en prestasjonsfremmede effekt. Både Vålerenga og Brann har uttalt seg positiv til metoden i en tidligere sak i VG, mens man i Odd var skeptisk.

– Jeg har kjempetro på PRP. Jeg fikk det i venstre kneet i 2014 og følte jeg fikk en meget god effekt, sier Kongshavn til iTromsø.

– Helt ufarlig

Fagerborg avviser at behandlingen er omstridt.

– Nei, nei, det er helt ufarlig. Det verste som skjer er at det ikke funker, sier han.

Fagerborg understreker at PRP ikke er den viktigste delen av behandlingen for å bli bra i kneet.

– Dette er en sekundær bit av behandlingsopplegget. Det viktigste han gjør er det spesifikke treningsprogrammet vi har satt opp, sier han.

Ute i flere uker

Kongshavn håper å rekke Bodø/Glimt-kampen søndag, men trolig er oppgjøret mot Aalesund fredag om en drøy uke mer realistisk.

– Legen mente at jeg ikke skulle spille to uker etter behandlingen, og det nærmer seg jo to uker nå, sier Kongshavn.

Det var under Lillestrøm-kampen 1. juli at keeperen fikk problemer med kneet som gjorde at han droppet å ta enkelte femmeterutspark. Siden har han ikke spilt kamper.

– Det går mye bedre. Jeg blir litt og litt bedre hver eneste dag og klarer å gjøre mer og mer, sier Kongshavn, som har hatt en solid sesong i TIL før han pådro seg skaden.

Den alternative treningen gjør at han føler seg i godt slag, og han håper å være tilbake i TIL-målet så fort som mulig.

– Det er ikke tatt noen avgjørelse på når han er tilbake, men det ser ut som han responderer bra på behandlingen han har fått. Det går framover, men det er ikke satt noen dato på når han er tilbake, sier André Fagerborg.