barrantes

AaFK-Elfsborg 4-0: På forhånd var det ventet at Elfsborg, som ligger på 2. plass i Allsvenskan, skulle ble et par nummer for stor for AaFK i kvalifiseringskampen for europaligaen. Slik ble det ikke. Slett ikke! For med unntak av åpningsminuttene hadde AaFK full kontroll på sine svenske motstandere – og var det klart beste laget.

Kirurgisk av Okoronkwo

Elfsborg var svært aggressive fra start, og presset AaFK høyt. Men det var AaFK som fikk kampens første avslutning på mål – som ble omsatt i scoring

Klokken var akkurat bikket fire minutter da Enar Jääger la et presist frispark fra 35 meter. Peter Orry Larsen flikket ballen i tverrliggeren. Men Solomon Okoronkwo stod på 12 meter og hamret inn returen bak en liggende Ante Covic i Elfsborg-målet. Dermed tegnet nigerianeren seg for sin andre scoring i europaligakvalifiseringen.

Den tidlige scoringen førte nok til at AaFK fikk mer selvtillit enn de viste de første minuttene, og de tok tak i kampen. Og om det var respekt, så forsvant i hvert fall den med scoringen.

I det 17. minutt klinket Michael Barrantes til fra 20 meter, men skuddet gikk to meter til side for mål.

Vi måtte til det 19. minutt før Elfsborg skapte sin første sjanse, som også var den eneste i 1. omgang. Men headingen etter frispark fra James Keen gikk rett på Sten Grytebust

To tidlige bytter

Barrantes var også nær på frispark fra 25 meter. Ballen gikk via et Elfsborg-ben og like til side for mål.

Det gikk tidvis hardt for seg på banen, og før det var spilt en halvtime hadde AaFK foretatt to bytter: Ville Jalasto for Edvard Skagestad, og Christian Myklebust inn for Magnus Sylling Olsen. Sylling Olsen fikk seg en real trøkk i hodet i forbindelse med scoringen, mens Skagestads skade var i skrivende stund uklar.

Utover i omgangen kontrollerte AaFK kampen mer og mer — blant annet med stram defensiv struktur og disiplin, noe som skapte en viss frustrasjon i Elfsborgs offensive rekker. Gjestene slet med å komme til avslutninger.

Like før pause skjøt Jääger bare centimetre over på frispark fra hjørnet av sekstenmeteren. Dermed ebbet omgangen ut med 1-0 til AaFK - og kun én produsert sjanse for gjestene fra Sverige.

Snytt for straffe

40 sekunder ut i 2. omgang ble Peter Orry Larsen revet ned mens han var på veg igjennom innenfor Elfsborgs sekstenmeter. Men den serbiske dommeren Bosko Jovanetic vinket spillet videre. Et soleklart straffespark for AaFK. Dessverre bare én av mange merkelige avgjørelser fra den serbiske kamplederen.

Tok revansje

Men AaFK lot ikke den håpløse dommeravgjørelsen påvirke seg. Og i det 57. minutt kunne ingen ta ifra AaFK en fortjent øking av ledelsen. Lars Fuhre veggspilte med innbytter Myklebust på venstresiden. Innlegget var presist og fant Barrantes, som stanget inn 2-0 fra kort hold.

Bare to minutter senere kom Elfsborg på en sjelden visitt, men avslutningen fra spiss vinkel av Niklas Hult gikk i nettveggen.

I det 63 minutt var AaFK nok en gang nær, men stikkeren til Barrantes ble litt for lang og Covic fikk blokkert. Okoronkwo var på hugget på returen, men Elfsborg-keepern reddet også hans forsøk fra 25 meter.

Elfsborg gjord et par bytter, og forsøkte å legge inn et ekstra gir med en halvtime igjen. De klarte å komme seg til flere avslutninger, men åpnet samtidig opp for flere overganger for AaFK. Og de kom.

To kjappe

AaFK hadde nok vært svært fornøyd med 2-0, men de ville ha mer. I det 72 minutt vippet Jääger inn et frispark mot Orry Larsen. På sekstenmeteren dempet han ballen, vendte rundt og skjøt via et Elfsborg-ben og i mål. 3-0!

Men det var slett ikke slutt med det! Halvannet minutt var et Elfsborg-ben igjen sist på ballen, presset av Daniel Arnefjord – denne gangen etter corner fra Barrantes.

AaFK fortsatt å kontrollere. Ikke minst takket være en særdeles opplagt Jason Morrison, som fullstendig satte den svenske landslagsstjernen Anders Svensson i skyggen, og en bunnsolid bakre firer.

Elfsborg pøste på med folk fremover mot slutten, for å forsøke å få seg et litt bedre utgangspunkt før returoppgjøret i Borås. Men uten at det ga uttelling.

Dermed er det mye som skal gå galt dersom ikke AaFK noe sensasjonelt tar seg videre til neste runde, play off, i kvalifiseringen til gruppespillet i europaligaen.