AKER BRYGGE: Brækhus var i ringen forrige gang 29. november i 2014 i København. Da slo hun tyske Jennifer Retzke, men samtidig pådro hun seg tre bruddskader i den ene foten. Det førte til operasjon og en lang periode på krykker.

I fjor sommer kunne hun ta opp treningen igjen etter å ha byttet promotorselskap, tatt over styringen av karrieren sin på egen hånd og skaffet seg ny trener. Som følge av et år med mange forandringer, og ønsket om å være på topp til neste kamp, har comebacket drøyet.

Har du fått med deg denne?

Lørdag er hun imidlertid klar, 455 dager etter sitt forrige oppgjør i ringen.

Brækhus er på snarvisitt i Norge og tirsdag delte sine tanker på en pressekonferanse på Aker Brygge, før kampen lørdag i tyske Halle utenfor Berlin.

— Perioden jeg har vært gjennom har vært ekstremt turbulent. Først fikk jeg en tøff skade, så måtte jeg gjennom rehabilitering. Det har også kommet et nytt team på plass, og alt det som følger med rundt det.

- Hvor nære var du å gi opp?

— Før jeg brakk foten var jeg litt lei, jeg følte jeg hadde stagnert. Så fikk jeg en skade som har stoppet flere idrettskarrierer tidligere. Det var en tøff tid, og det har vært en lang prosess, men jeg har hele tiden hatt i tankene at jeg skulle komme tilbak. Jeg har gjort alt for å få det til, sier veteranen.

- En fighter

For den nye trener Johnathon Banks er Brækhus en spennende utfordring.

— Jeg ser ikke på henne som en kvinne, men som en fighter. Jeg har ikke forandret så mye på henne, bare prøvd å mikse angrep og forsvar. Alle boksere som er i verdenstoppen har først og fremst et mesterlig forsvar, men så må de selvsagt også være gode til å angripe, sier 32-åringen.

Han jobber til daglig i Kronk Gym i Detroit, og sier at han har vært trener for kvinner tidligere.

— Men aldri på dette nivået.

Høy motstander

Motstander er Chris Namus (28) fra Uruguay, som har holdt på like lenge som den norske boksedronningen. Merittlisten til Namus er heller ikke til å kimse av. På 24 kamper har hun vunnet 21. Åtte har endt med knockout. Kun tre ganger har dommeren løftet armen til hennes motstander. To av de var for samme bokser.

Hun har en en stor stjerne i hjemlandet, og da hun fikk telefon om at hun kunne bokse mot Brækhus, var hun ikke i tvil:

— Det var veldig rørende og stort. At noen av hennes kaliber – verdens beste – ville bokse mot meg. Vi kjente stilen hennes, og ville forberede oss best mulig, sier Namus, som egentlig la opp i 2011.

Brækhus selv forteller at hun møter en tøff og ikke minst høyere motstander. Namus rager tre cm høyere enn bergensjenta, med de utfordringer det kan medføre. Samtidig strutter Brækhus av selvtillit, som hun alltid gjør, og påstår at hun har trent godt og gleder seg stort til å være i det gode selskapet igjen.

Kyrre Merg, som har vært pressekontakt for Brækhus og TV-kommentator, tror ikke det er noen ulempe at hun har stått utenfor så lenge.

— Nei, jeg tror at i det kampen går, er det ikke negativt. Da er hun like på hugget som hun har vært i de 27 foregående kampene. Men frem til det punktet, er det alltid en del usikkerhet. Det har vært en skadeperiode, deretter restitusjon og oppbygning.

Treningsleir i Detroit

Han synes han ser en enda mer sulten utøver enn før. 34-åringen viser ingen svakhetstegn.

— Nå har hun fått sitt eget promotorselskap og fått velge mange av forandringene rundt seg. Derfor tror jeg at når hun hører lyden av gongongen og står der alene, slår alle instinktene til, sier Merg.

Brækhus har vært på treningsleir i Detroit. Der fikk også Merg se henne i aksjon.

— Hun har trent hos Jonathon Banks, som tidligere har vært i tungvektskamp om VM-tittel. Han ønsker nok at hun vinner på knockout og har en mer spektakulær stil.

Brækhus har lært mye på Kronk gym, der Banks er primus motor. På det legendariske treningsstedet, har det vært flere norske proffer før henne, blant andre Ole Klemetsen og Rune Lillebuen.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: