MOSKVA: Det latviske ishockeylandslaget sponses av firmaet som produserer den kontroversielle hjertemedisinen som inneholder det forbudte stoffet meldonium.

Latvia har allerede stått for to overraskende resultater i årets ishockey-VM. Laget tok poeng både fra Sverige (1-2 etter forlengning) og Tsjekkia (tap etter straffeslag). Men nå har det latviske laget også havnet i søkelyset for noe helt annet: En av landslagets aller største sponsorer er det medisinske firmaet Grindex som blant annet er produsent av hjertemedisinen Mildronate som inneholder det i idretten forbudte stoffet meldonium.

Det var svenske Aftonbladet som skrev om sponsorsaken først.

Meldonium er medisinen som har felt en rekke idrettsutøvere fra tidligere østblokkland, blant dem tennisstjernen Maria Sjarapova og Alexander Kristoffs russiske lagkamerat Edvard Vorganov.

Også den norske vektløfteren Ruth Kasirye er utestengt etter at hun testet positivt på meldonium.

Antallet som har testet positivt nærmer seg nå 300.

Meldonium ble satt på WADAs forbudsliste ved årsskiftet på grunn av at så mange østeuropeiske idrettsutøvere testet positivt på det. I begynnelsen var det nulltoleranse for stoffet, men nå har WADA kommet med nye retningslinjer der svært små konsentrasjoner ikke nødvendigvis medfører utestengelse.

Produsenten hevder at stoffet må fjernes fra WADAs forbudsliste fordi den ikke gir noen prestasjonsfremmende effekt. Det er ikke ulovlig at et farmasøytisk firma sponser idrett, i mange land og idretter er det helt vanlig. Det er når utøvere begynner å misbruke medisinen de lager at det blir problematisk.

Norge møter Latvia på selveste 17. mai til den siste kampen i gruppespillet.