Nesten ubemerket brukte Martin Johnsrud Sundby inngangen til helgen i Quebec City til å avgjøre verdenscupen i langrenn til sin fordel for tredje året på rad.

Uansett hva som skjer i de fire siste rennene i Canmore, så kan ingen ta ham igjen.

— Det føles veldig stort. Det har vært tre hovedmål i vinter, og det var gøy å feire med en liten cola på senga etter fredagens renn.

Sundby har ledet stort gjennom hele sesongen, og det skulle et under til om han ikke skulle klare det.

— Slik tenker ikke jeg. Jeg hadde en god ledelse da vi dro til Canada, men alt kan skje. I går (fredag) satt den, og da var det ikke lenger noen mulighet til å miste den. Det var digg.

- Ble du ekstra inspirert av å sikre deg verdenscupen?

Martin Johnsrud Sundby har klart sesongens store mål: Vinne verdenscupen igjen. Foto: NTB Scanpix

— Nei, det var bare viktig for meg å spikre den. Det er sånn jeg tenker på fra 1. mai. Den kula betyr veldig mye. Den er så gjev, sa en stolt Sundby.

Celeber liste

Røa-løperen og den kommende tobarnsfaren er den eneste ved siden av Bjørn Dæhlie og Gunde Svan til å vinne verdenscupen tre år på rad. 31-åringen vet å sette pris på det.

— Det er en stor bragd å ta krystallkula tre ganger etter hverandre, samtidig som jeg vinner Tour de Ski tre år på rad.

Lørdag kveld gikk ferden for Sundby videre til Montreal og overnatting der. Klokka 19 ventet en fem timer lang flytur til Calgary i provinsen Alberta. 10 mil vest for Calgary ligger Canmore, langrennsmekkaet som blant annet huset langrennsøvelsene også i OL i 1988. Sundby hadde beste tid under lørdagens 15 kilometer jaktstart i fri teknikk, men er ikke bedre enn nummer fem i sammendraget med 2.04,8 minutter opp til ledende Sergej Ustjugov.

Muligheter

— Det finnes muligheter til å krabbe opp på pallen. Det gjør det, men jeg synes at de er fryktelig langt foran de to første. Jeg må bare gå «all in» på det som er igjen av distanse. Jeg må kjøre en dødsforaktstil på det er som er igjen av tremiler og 15-kilometer. Det får briste eller bære i Canmore egentlig. Jeg må klemme til. Sprekker jeg, så sprekker jeg, men de sjansene må jeg begynne å ta nå.

Sundby kom sent til Canada, og det åpnet ikke bra for ham. Nå har det derimot løsnet litt og motivasjonen er det ingenting å si på.

— Motivasjonen er bra nå. Jeg fikk en elendig start på touren, og jeg var dritforbannet etter den første sprinten i Gatineau. Jeg skjønte allerede da at det røk for mange sekunder i sammendraget, og da var jeg ikke mye snakkesalig i et par timers tid. Men så har jeg kommet noe bedre i gang etter hvert og er blitt mer à jour med døgnet. Jeg reiser til Canmore med en holdning om at jeg skal grave så dypt som jeg har nubbesjanse til å gjøre på de fire siste etappene.

(©NTB)