Magnus Carlsen — Sergej Karjakin 2-2

NEW YORK: Det vil seg ikke for Magnus Carlsen. For andre dag på rad hadde 25-åringen fra Norge et solid overtak på russernes sjakkhelt Sergej Karjakin. For andre dag på rad klarte han ikke å utnytte dette.

— Jeg trodde jeg hadde funnet en måte og vinne på. Vanligvis klarer jeg å bryte ned slike forsvarsspill, men jeg klarte ikke det i dag. Jeg har kastet bort gode muligheter til å vinne to ganger nå, sa Carlsen etter det fjerde partiet.

Nok en gang var han skuffet over det som hadde skjedd inne i sjakkhallen på Manhatten.

— Det var ikke helt opp til min standard, sa Magnus Carlsen.

Han var ganske sikker på at han skulle komme til å klare å bryte ned forsvarsverket som Sergej Karjakin hadde bygd opp etter at han mistet overtaket i kampen.

Magnus Carlsen klarte ikke det. Han innrømmet at han hadde vært både sløv og litt slurvete i spillet underveis.

Har du fått med deg denne saken?

Karjakins feil

Etter et par timers spille gjorde Karjakin et trekk som plutselig førte til at alle sjakkcomputere utropte en klar fordel til Carlsen.

På Twitter var sjakkeksperten det sikre på at det skulle gå mot seier etter tre timer.

— Han lar ikke to slike muligheter til seier gå fra seg, kommenterte Jonathan Tisdall, tidligere toppsjakksjef i Norge og stormester.

De samme ekspertene var også enige om at Sergej Karjakin var vel forsiktig også med hvit. De hadde trodd at han ville være litt mer angrepsvillig i kampen.

Men til tross for at det må ha vært krisestemning i hodet til Karjakin i flere perioder under dette partiet klarte han å ri av stormen nok en gang.

Magnus Carlsen var skuffet.

— Jeg burde utnyttet dette bedre.

Sergej Karjakin ble spurt om hvordan han følte seg etter at han i to kamper på rad hadde avverget et tap etter å ha kommet under.

— Fantastisk, var hans smilende svar.

Vi fulgte det fjerde partiet:

Bygde sterkt forsvar

Den russiske forsvarskjempen klarte til slutt å bygge det som på sjakkspråket gjerne blir kalt en festning. Den ble ugjennomtrengelig for Magnus Carlsen.

— Jeg så det ikke som en festning og jeg mente at det var mulig å oppnå noe, sa han.

Dermed måtte Magnus Carlsen nok en gang slå fast at en åpenbar fordel ikke ble utnyttet til å vinne kampen.

Etter fire kamper er det altså helt likt. Begge har to poeng nå. Spillemessig har Magnus Carlsen vært den som har hatt overtaket i store deler av de rundt 20 timene det er spilt sjakk på nedre Manhattan.

Neste parti i denne VM-kampen skal spilles torsdag. Da er det Magnus Carlsen som åpner med hvit. Det er mye som tyder på at denne VM-kampen kommer til å vare helt til det 12. partiet som skal spilles 28. november.

PS: Da Magnus Carlsen ble verdensmester for første gang i Chennai i India i 2013 ble det også remis i de fire første partiene mot Vishy Anand.