Magnus Carlsen — Sergej Karjakin 1,5-1,5

NEW YORK: Duellen er, som svært mange eksperter har spådd, blitt en rekke av uavgjortkamper. Remis som det heter på sjakkspråket, er tross alt det mest vanlige resultatet i sjakk på toppnivå hvor spillerne er jevngode.

Derfor var det ingen hevde øyenbryn, veltede kaffekopper eller kommentatorer med høyoktant snakketøy etter at de to hadde spilt sin tredje uavgjorte kamp (remis) på rad. Men det tok hele 6 timer og 40 minutter før de to kamphanene tok hverandre i hendene og var enig om at det var remis for tredje parti på rad.

Det var en nordmann som minst fornøyd med det.

— Jeg er selvfølgelig litt skuffet, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen etterpå. Han hadde skuslet bort en rekke muligheter til å vinne partiet og ta ledelsen i VM-kampen.

— Når du skal analysere ditt spill i dag, er du redd for det du får se? Spørsmålet kom fra en amerikansk journalist.

— Ja absolutt, svarte Carlsen kort.

Det var helt åpenbart at det var Sergej Karjakin som var mest fornøyd med det som hadde skjedd i sjakkhallen i New York denne mandagskvelden.

Les også:

Hadde overtak

Det tok tre timer og 10 minutter ut i det tredje partiet i VM-kampen før den norske favoritten og regjerende mesteren virkelig fikk et overtak.

Det fikk søsteren Ellen Carlsen til å juble på Twitter: «Nå er nervene i spenn hos meg, endelig lovende for Magnus!»

Det 30. trekket fikk for første gang sjakkalkulatorene som det berømte dataprogrammet Stockfish til å gi Carlsen et overtak på 0,5. Dette er i grenseland til å være i posisjon til å vinne et parti. Senere kom den etter hvert berømte NRK-pilen opp i en fordel på 1,2 til Magnus Carlsen.

Forsvarskjempen fra Simferopol, Sergej Karjakin, hadde ikke noe umiddelbart svar på et par-tre smått geniale trekk fra Carlsen.

Men han kom tilbake og viste seg etter hvert som nettopp det han er kjent for å være: En forsvarskjempe. Det bekrefter sjakkekspert Atle Grønn.

— Dette var imponerende forsvarsspill av Karjakin.

Les også:

Gode nyheter

— Det at han får lagt press på Karjakin er gode nyheter selv om han ikke kommer til å vinne, sa pappa Henrik Carlsen underveis i kampen.

Det har vært ett av målene til Magnus Carlsen å kunne presse Karjakin selv om det skulle ende uavgjort. En VM-kamp i sjakk er lang, og det psykologiske spillet er i høyeste grad en del av gamet.

Men nå kan det hende at russerens redning natt til tirsdag blir en fordel til Karjakin. Han har nå vist at han kan sno seg ut av vanskelige stillinger.

I de første kampene var det Sergej Karjakin som elegant sto imot alle overraskelser fra Magnus Carlsen. Denne gangen var Sergej i perioder langt mer rystet enn han har vært i de to førte partiene av denne kampen.

Men Karjakin hadde medisin mot de fleste av de små overrakende trekkene til Magnus Carlsen. Carlsen hadde åpenbart noen trekk som var ment å overraske. Men Karjakin brukte tid, lang tid på å finne mottrekk.

PS! Da Magnus Carlsen spilte sin første VM-kamp mor Vishy Anand i 2013, endte de fire første partiene med remis.