NEW YORK: Den unge mannen fnyser, deretter kaster han det halvfulle pappkruset med kaffe inn i buskaset.

— Jeg hater å tape, fnyser han.

Han reiser seg resolutt og går med raske sinte skritt ut av Washington Square Park midt på Manhattan.

Navnet hans fikk vi aldri, men fire-fem minutter tidligere hadde han utfordret Aftenpostens allestedsværende sjakkspaltist Atle Grønn til et slag gatesjakk. Han trodde han skulle vinne. Han fikk bank.

Det ga seg resultat i sinne og rask retrett.

Sjakkens sentrum

I New York er sjakk også gatesport. I hvert fall i deler av byen. Vi dro med oss Atle Grønn og kona Vibeke Ekeland Grønn ut på tur. Førstnevnte er kjent som sjakkommentator og en som ofte blir spurt når ukyndige journalister skal bli forklart sjakkens skjønnhet.

I år har han gitt ut boken Sjakken eller livet hvor han også har med flere historier fra sjakkbyen New York. Kona er også en meget habil sjakkspiller og visepresident i Norges Sjakkforbund.

Første gang Atle Grønn spilte parksjakk i New York, var i 1982. På vår tur gjennom sjakkbyen fant vi en rekke karakterer som gjerne kunne vært hentet fra hiphopens verden. De kunne se ut som aldrende rappere, like kjapp i kjeften som en rapper var de også, men jobben deres handlet om å spille sjakk for penger. Et lite juksetrekk og en klokke som jobber til fordel for den lokalkjente hører med.

Vi traff også den dannede skikkelige sjakken på ærverdige Marshall Chess Club hvor stille kontemplasjon over sjakkstillinger og ivrige barn i sjakkprat dominerte.

Sjakk i New York er som byen selv. Full av kontraster:

Etter at Atle Grønn hadde slått denne mannen ble det dårlig stemning. Han ble rett og slett så skuffet at pappkruset havnet i hekken og han forsvant småbannende ut av parken. Tilskuer er Mustafa som for fire år siden spilte mot Magnus Carlsen nettopp her. Foto: Øyvind Brunvoll

Washington Square Park, 4th Street WestI det sørvestlige hjørnet av parken er det satt opp sjakkbrett. Her samler det seg sjakkinteresserte og den faste gjengen. Vi møtte Mustafa (vil ikke si etternavnet) her sist søndag morgen. Han spilte mot Magnus Carlsen for fire år siden. Den gang visste han lite om hvem Carlsen var. Det hele er publisert i en liten video som du finner på You Tube. Mustafa husker godt da han spilte mot Carlsen og tok gjerne et slag mot Atle Grønn og kona. Det endte med tap. Mustafa er en av mange såkalte sjakkhustlere i New York. De spiller for penger og har ingen problemer med å jukse bitte litt hvis det er mulig.

Big John Hill (til høyre) som han kaller seg, spiller for penger. Han satser 10 dollar mot dem som tør å satse. Og det er mange som vil prøve seg mot sjakkbomsen i New Yorks parker. Atle Grønn følger med fra sidelinjen. Foto: Øyvind Brunvoll
  1. Union Square Park. Ligger på 14th street mellom 5th Avenue og Park Avenue.Her finner du sjakkhustlere som har med seg både bord, brett og klokke. Med innsats på fem eller ti dollar tar de gjerne et parti. Atle Grønn måtte selvfølgelig prøve seg. Han vant kampen mot Big John Hill som han kalte seg. Store John var i godt humør selv om han gikk på et kjapt nederlag mot den norske sjakkeksperten. Atle Grønn krevde ikke noen vinnerutbetaling.

Chess an Checkers House i Central Park er litt roligere enn det er i byens andre parker. Det spilles ikke så mye om penger og det er ofte et øyeblikks ro med brettspillet folk søker i parken Foto: Øyvind Brunvoll
  1. Chess and Checkers House, Central ParkFem minutter spasertur inn i parken fra sørsiden på en høyde ligger det satt opp en rekke sjakkbord. Dette er den mer dannede sjakkspillingen foregår. Denne søndagen er det stille kontemplasjon over brikkene som de har fått låne inne hos den strenge eldre damen i Chess and Checkers House.

— Her spilles det sjeldnere om penger, men det hender det også, sier Atle Grønn.

Marshall Chess Club er den eneste av de to legendariske sjakklubbene på Manhattan som fortsatt eksisterer. Foto: Øyvind Brunvoll
  1. Marshall Chess Club, 23 West 10th streetEn legendarisk plass for alle klodens sjakkspillere. Blant medlemmene var Bobby Fischer.

— Her ble det spilt et sjakkparti som ble kalt århundrets parti. 13 år gamle Bobby Fischer trollbandt hele forsamlingen da han spilte utrolig sjakk mot Donald Byrne, sier Atle Grønn.

Huset er åpent for alle og en sjakkturist kan gjerne ta seg en tur innom dersom han skulle ønske seg et parti sjakk i historiske omgivelser.

Fulton Market hvor VM-kampen spilles.
  1. Fulton Market, Beekman Street/Front StreetFrem til 2005 var dette New Yorks viktigste fiskemarked. Nå er det åsted for VM-kampen mellom Carlsen og Karjakin. I tredje etasje i det gamle markedet som er gjort om til scene og restauranthus er det innredet til sjakkduell.

Den legendariske sjakkbutikken Chess Forum. Her er det også mulig å spille et parti dersom sjakkabstinensen skulle sette inn. Foto: Kurt B.M. Haugli
  1. Chess Forum, Mellom Bleeker og West 3rd streetDette er den kanskje mest legendariske av sjakkbutikkene i New York. Her er det mulig for den virkelige sjakknerd å svi av noen dollar på både utstyr og litteratur som spillet.