Som ett av bare fire euroland har Finland fortsatt bestenoteringen AAA hos kredittvurderingsbyråene. Men finsk eksport lider under eurokrisen, og finnene har varslet at landet neste år trolig bryter EU-reglene for statsgjeld.

Gjelden er da ventet å bikke 60 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Regjeringskoalisjonen har varslet kutt og skatteøkninger verdt nesten 40 milliarder kroner for å holde gjelda nede, men forsvarsminister Carl Haglund mener det blir nødvendig med mer.

— Ingenting tyder på at vekst skal kunne fylle gapet mellom utgifter og inntekter, sier Haglund til avisen Helsingin Sanomat.

Nye kutt

Han ser ifølge nyhetsbyrået Reuters for seg nye innsparinger neste år verdt 8 milliarder kroner. Det kan bety nye kutt og endringer i velferdssystemet.

— Det er en stor fare for at regjeringen eller nasjonalforsamlingen mister motet, noe som ville være katastrofalt. Dersom vi ikke får ned gjelda, står AAA-karakteren i fare, mener Haglund.

Haglunds Svensk folkeparti er juniorpartner i den brede koalisjonsregjeringen i Finland. Hovedpartiene er statsminister Jyrki Katainens konservative parti og sosialdemokratene.

Krymper

Finsk eksport av teknologi, papir og stål har merket eurokrisen svært godt, og finske myndigheter regner med at økonomien kommer til å krympe med 0,5 prosent i år.

Ifølge AFP er Finland det eneste landet som aldri har brutt EUs stabilitetspakt, som setter grenser for landenes budsjettunderskudd og gjeld.

Finland er også en av forkjemperne for økonomisk disiplin og nøysomhet i en kriserammet eurosone, og finsk brudd med gjeldsreglene vil være pinlig.

Handlekraft

Men eksperter mener det viktigste er at finnene nå viser seg handlekraftige. Finlands posisjon svekkes først hvis gjelden kan knyttes til statlig vanstyre, mener Teija Tiilikainen ved Utenrikspolitisk institutt.

— Å gå over 60 prosent er mindre viktig enn at Finland har vist at regjeringspartiene kan finne troverdige løsninger sammen når de stilles overfor en krise, sier Mika Maliranta ved Næringslivets forskningsinstitutt til AFP.