Infrastrukturen i Norge og restriksjoner i det norske arbeidsmarkedet får skylden for at Norge fortsatt ligger på 11. plass blant verdens konkurransedyktige land.

Professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI har bidratt til den internasjonale undersøkelsen, som av mange regnes som den viktigste rangeringen av denne typen ved siden av en lignende årlig studie fra Verdensbanken.

Statsfinansene

— Norge har orden på statsfinansene og ligger helt oppe på tredjeplass på listen over landenes evne til å ta i bruk ny teknologi. Blant landene som ligger i den øverste delen av rangeringen, har Norge faktisk gjort det største spranget oppover med fire plasser, sier Reve til Aftenposten.

Han er professor i strategi og industriell konkurranseevne ved BI.

Finland forsvarer sin sterke tredjeplass, bak Sveits og Singapore. Sverige faller to plasser til en sjetteplass.

Norge har hatt en blandet utvikling på ulike rangeringer i de senere årene.

Derfor er oppturen denne gang trolig gode nyheter for norske myndigheter.Den årlige rangeringen fra World Economic Forum får betydelig oppmerksomhet verden over, ikke minst fordi den tar for seg en rekke indikatorer for konkurransekraften. Det skjer i et samspill mellom økonomer ved Harvard-universitetet nasjonale økonomiske miljøer. I Norge er det Handelshøyskolen BI og miljøet rundt professor Torger Reve som er samarbeidspartneren.

Landene som ligger på topp er kjennetegnet av sterke institusjoner og gode betingelser for innovasjon, fastslår den sveitsiske stiftelsen World Economic Forum i sin ferske rapport, som offentliggjøres i dag.

Rangeringen helt på toppen er uforandret fra i fjor. Det er femte år på rad at Sveits topper listen, også denne gang foran bystaten Singapore og deretter Finland.

Tyskland og USA

Like bak de tre beste landene kommer de økonomiske stormaktene Tyskland og USA, som begge avanserer to plasser. USA får ros for sin kraftige innovasjon.

— Toppen av listen preges av landene som har vist evne til å stå imot virkningene av finanskrisen. I Europa er kanskje Tyskland det fremste eksemplet. Også USA er i ferd med å komme til hektene igjen etter finanskrisen, mener Reve.

- Norges ulemper?

— Den mangelfulle infrastrukturen trekker ned. Det er ikke uventet for oss som kjenner til veistandarden her i landet. Det er bare en langsiktig innsats som kan snu pilene oppover. Og så er markedet i Norge lite, naturlig nok, mener den tidligere rektoren ved Handelshøyskolen BI.

- Er du overrasket over at Norge gjør det bedre enn før?

— Ser vi på faktorer som har med kunnskap og forskning å gjøre, viser utviklingen at Norge har klatret jevnt og trutt de senere år. Vi er nå omtrent på høyde med de andre nordiske landene på dette området. Vi har et næringsliv som har gått veldig bra, men sliter selvsagt med vårt særnorske kostnadsnivå, sier Reve.

De nordiske landene gjør det veldig bra i denne rangeringen fra World Economic Forum. Sverige kommer dårligere ut enn tidligere fordi det svenske arbeidsmarkedet er svakere enn før. Og Danmark er forbigått av Norge, men alle de nordiske landene ligger innenfor topp 15-listen.

De store vekstøkonomiene får ulike vurderinger. Verdens nest største økonomi Kina ligger på 29. plass, mens Brasil faller åtte plasser til en 56. plass. Det er likevel foran India og Russland, men bak Sør-Afrika.