Se Aftenposten-lesernes egne rotebilder i bildeserien over! Del ditt eget på Instagram med hahstaggen #aprotepult.

Papirer som flyter. Rosa og gule post-it-lapper. Plastblomster. En skitten tallerken og gaffel. En kalender som viser måneden juni. Tomme plastflasker.

Stine Karin Håtuft, daglig leder på Oslo Teatersenter, ser litt oppgitt på pulten sin.

Så ruller hun kontorstolen bort til lunsjbordet rett bak henne, der nye bunker med papirer har begynt å tårne seg opp. Håtuft lider av mild kastefobi, elsker å være omgitt av ting og sjonglerer strategiarbeid, budsjetter, prosjekter og søknadsprosesser – samtidig.

– Når jeg skal finne noe, løfter jeg på alle bunkene en etter en. Nå har jeg utviklet et system med post-it lapper. Når det blir som travlest, er det post-it-lapper over hele veggene her. Noen ganger kan jeg lete som en gal her. Men som regel vet jeg hvor ting er, vil jeg si, sier Håtuft.

Rot signaliserer lite kvalitet

Hvordan pulten din ser ut, sier mer om deg enn du kanskje tror.

For eksempel signaliserer rot at du ikke har kontroll – selv om du selv vet akkurat hvor ting ligger, sier Oddvar Skjæveland, som har doktorgrad i arkitekturpsykologi.

– Det finnes en rik mengde forskning som viser at folk tillegger deg forbløffende mange egenskaper ut fra hvordan du og omgivelsene dine ser ut. Pasienter vurderer for eksempel legens kompetanse ut fra hvor rotete venterommet er. Slik er det også med kontoret. Har du mye rot på pulten vil kollegene dine ubevisst tillegge deg negative egenskaper, sier Skjæveland. Motsatt signaliserer et ekstremt ryddig kontor kontroll, kvalitet og pålitelighet.

– De som har det veldig ryddig ønsker kanskje å sende et budskap om at de har alt under kontroll og har mye overskudd, sier han.

Når lengre i karrièren

Samtidig er det slik at noen har lettere for å holde pulten ryddig enn andre. Det sier spesialist i arbeids— og organisasjonspsykologi, Espen Skorstad.

– «Samvittighetsfullhet», som det ofte kalles, regnes som ett av fem grunnleggende personlighetstrekk. De som scorer høyt på dette i personlighetstester, er strukturerte, disiplinerte, og gode på å prioritere. Se for deg den strukturerte medarbeideren med orden på pulten og en klar plan for arbeidsdagen, sier Skorstad.

Personlighetsforskning viser at hvor ryddig du har det på kontoret, kan avsløre hvor bra du vil gjøre det på jobb.

– Uansett hvilket yrke du ser på, viser forskning at de strukturerte ofte er høytpresterende. Jeg vil anta at de også gjør en raskere karrière. Det henger sammen med at de er opptatt av å gjøre det de har forpliktet seg til. Mens fordelen med å være mindre strxukturert er at man har lettere for å ta ting på sparket og kanskje også er mer kreativ.

Hvordan scorer du selv? Det kan du finne ut ved å ta Aftenpostens nye jobbtest.

Kaos er kreativitet

Erik Lerdahl, professor i kreativitet, er ikke i tvil om hva han tenker om en kontorpult der ikke så mye som et ark ligger på feil sted.

– Jeg ville nok ikke likt å ha ham eller henne med i en kreativ workshop, nei.

– Jeg vet ikke om forskning som viser at de som er rotete er mer kreative. Men dersom man absolutt ikke takler rot og kaos i en periode, klare man heller ikke å være særlig kreativ, siden det handler om å bryte opp det eksisterende. Samtidig trenger man en viss struktur så det ikke bare blir kaos.En rotete pult kan også være et tegn på dyp konsentrasjon, tror Lerdahl.

– Det kan kanskje flyte over av skisser, bilder og ideer i en fase der man trenger mye inspirasjon og jobber intensivt med noe. Og så tar man både en mental og fysisk ryddejobb etterpå. Problemet er når rotet blir statisk. Et kontor det er umulig å komme inn på, er ikke særlig kreativt, det er mer en sykdom.

Må rydde etter to timer

Da Norges største IT-selskap, Evry, byttet kontorer, måtte de ansatte også lære seg å rydde.

Selskapet har nå innført regler om at kontorpulten alltid skal være ryddig.

– Dersom de ansatte forlater pulten sin i mer enn to timer, må de rydde vekk alt fra pulten, inkludert PC, tastatur og personlige eiendeler, sier Trude Sundblad.

Hun kurser for tiden de ansatte i Evry i hvordan de skal holde det ryddig— både på PC-en og på pulten.– Tilbakemeldingene så langt har vært positive. Medarbeidere har kommet til meg og sagt at de syns at arbeidsmiljøet er mye hyggeligere nå når det ikke ligger rot overalt, sier Sundblad.

Slike kurs lever selskapet PEP Norge av å holde. Daglig leder Jojo Bough Holst sier at alt som ligger fremme på pulten er en potensiell kilde til avbrytelser.

– Du sitter kanskje å jobber med noe, så ser du en rapport som du skulle ha levert tilbake. Plutselig har du avbrutt brevet du holdt på å skrive og reist deg fra pulten. Rot er avbrytelser. For mye papirer og støy rundt deg gjør deg mindre kreativ og produktiv, sier Holst.

Trekker frem våtservietten

Storsjau etter ferdig arbeid, er nettopp Stine Karin Håtufts arbeidsmetodikk.

– Se her! sier hun, og trekker frem en våtserviett fra en hylle ved lunsjbordet.

– Av og til bare kommer jeg inn her, tar frem disse og tar en storrengjøring. Gjerne etter slike innspurter som jeg er midt inne i nå, sier hun.

Hadde hun gjort en bedre jobb dersom pulten var ryddig? Det tror hun ikke.

– Jeg har alltid tiltrukket meg jobber der det ikke har ligget en plan klar for arbeidet. Det betyr at jeg tåler at ting ikke er så strukturerte. Det viktigste er at jeg har kompetansen, og får ting gjort. Og det får jeg, selv om det kanskje av og til tar litt lengre tid.