— Hvem vil være en del av det «slavehavet» åpent kontorlandskap er? Bare ved å gå inn i et slikt miljø mister man all inspirasjon, mener kontorvisjonæren Jonas Hurtigh Grabe.

Konsulentselskapet Affecto flyttet i januar inn i splitter nye kontorlokaler ved Stortorvet i Oslo. Men de sjokkrosa og gule gulvene, fototapetene med trær og skyer, superhelt-rommene og caféområdet er ikke resultat av et ønske om friskere interiør. Det nye kontoret er del av en omfattende omorganisering av hele bedriften med 135 ansatte.

— Før satt de ansatte adskilt i ulike faggrupper. Vi ønsket mer samarbeid mellom de ansatte, også på tvers av faggruppene og stillingsnivå, sier HR-direktør i Affecto Norge, Audun Berg.

Løsningen ble å gi opp det private kontoret eller kontorpulten for hver enkelt, og erstatte det med rundt 20 forskjellige arbeidsmiljøer man kan bevege seg mellom etter behov i løpet av arbeidsdagen.— Man sitter med forskjellige kolleger hver dag, får bedre innblikk i hva andre gjør, og kan samarbeide på tvers av tidligere skillelinjer. Samtidig spres informasjon lettere, sier Berg.

50 pulter til 135 ansatte

Inspirasjonen til den radikale kontoromleggingen er hentet fra svenske Jonas Hurtigh Grabe og filosofien rundt såkalte aktivitetsstyrte arbeidsplasser.

Den legger til grunn at vi ikke lenger trenger den tradisjonelle kontorpulten, men heller møteplasser, der man velger soner eller rom ut fra hvilke aktiviteter du skal gjennomføre.

Affecto har 50 kontorpulter til 135 ansatte, men målinger har vist at det kun er 45–50 innom kontoret til enhver tid.

Men det er plass til alle i lokalene hvis det skulle være behov for det.

— Det er litt forbausende at det ikke har vært flere negative reaksjoner. Det var som å skru på en bryter. Det er blitt mer samhandling og kommunikasjonen flyter lettere, sier administrerende direktør Håvard Ellefsen.

På «Batman-kontoret»

På det lille «Batman»-kontoret (de små møterommene har superhelter som tema) sitter to kolleger konsentrert rundt en PC.

Små kontorlandskap er delt opp i stillesoner og ett der det er «lov» å prate og diskutere høyere. Private ting kan legges i skap.

Det er små og store møterom, saccosekker i stedet for stoler enkelte steder, stillerom, telefonrom og til og med et meditasjonsrom. Et bibliotek er innredet som en lesesal for den mest konsentrerte delen av arbeidsdagen.

Saccosekker på jobb

I det som kalles det kreative møterommet, er det lagt vekt på friske farger som sjokkrosa gulv, store saccosekker og fargesterk fototapet.

Her sitter Trine Bjertnæs, Grethe Mona Pettersen og Bente Leirvik.De rullerer til daglig på kontorpulter i den mer «støyende» delen av kontoret, siden de jobber med salg og er avhengig av å prate mye med kunder.

— Jeg var litt skeptisk i begynnelsen. Jeg hadde mye private papirer, klientkontrakter og ting jeg ville ha kontroll over selv. Men det har blitt en vane å flytte på seg, og ikke bare sitte sammen med de samme menneskene hver dag, sier Trine Bjertnæs.

Kontoret ble flyttet til hånden

Ifølge Grabe er plassubundenhet nøkkelordet.

— Smarttelefonene utgjorde et paradigmeskifte, da ble kontoret flyttet til hånden. Hvorfor trenger vi kontor da? Jo, for å møtes. For ti år siden var 70 prosent av våre aktiviteter individuelt arbeid og 30 prosent sammen med andre. Nå er det 50/50. Våre analyser tilsier at om ti år kommer kun 30 prosent av dagen til å bestå av individuelt arbeid, sier Grabe.

Han har bakgrunn som økonom, og har i årevis har jobbet med nye konsepter rundt fremtidens kontorløsninger.

Nå jobber han for nederlandske Veldhoen + Company, som er verdensledende på aktivitetsstyrte arbeidsplasser.

Omstilling verden over

— Vi har jobbet med omstilling til aktivitetsstyrte arbeidsplasser i 150 store bedrifter i Europa og Australia. Etter en omstilling kan man se at sykefraværet forsvinner, medarbeidernes trivsel øker, produktiviteten øker og stoltheten over arbeidsgiveren øker radikalt. Vi har ikke funnet noen bransjer dette ikke fungerer for, sier Grabe.

Grabe har i mange år jobbet med fremtidige kontorløsninger. Han skisserer en typisk arbeidsdag for bedrifter de har kartlagt verden over:

  • 25 prosent er individuelt arbeid der man ikke vil bli forstyrret.

  • 25 prosent er individuelt arbeid der det er ok å bli forstyrret.

  • 25 prosent foregår i møter med mer enn tre andre.

  • 25 prosent foregår i møter med mindre enn tre andre.

— For å få 100 prosent støtte for vårt arbeid, må vi derfor dele på våre kontorflater, da den tradisjonelle kontorpulten kun støtter individuelt arbeid. Som substitutt får man en palett av 20-25 ulike miljøer etter arbeidsbehov. Små og store miljøer, skjermede områder og noen åpne for samarbeid. Da legger man opp til at individet bestemmer selv hvordan man vil jobbe, sier Grabe.

Les også: