— Dette må være rekord i antall damer på båten, sier kaptein Geir Ruud til de rundt 50 fremmøtte kvinnene om bord på Siem Daya 2. Kvinnenettverket Node Eyde Women (NEW) er på omvisning i konstruksjonsskipet til Siem Offshore som for tiden ligger til kai i Narviga i Kristiansand.

Lærer av hverandre

— Litt av poenget med nettverket er å bli kjent med personer i andre bedrifter. På den måten kan vi lære av hverandre, sier lederen for nettverket, Gro Eide, som til vanlig jobber i Elkem Technology.

Helikopterdekket var et av stoppene på omvisningen om bord Siem Daya 2. Foto: Richard Nodeland

NEW har etablert en rekke prosjekter siden oppstarten i 2010, og siste skudd på stammen er NEW Opportunities.

Hovedformålet her er å beholde kompetansen på Sørlandet ved å gjennomføre tiltak som kurs i styrekompetanse og besøk av institusjoner som legger til rette for gründere.

— Her legges det opp til å kunne bruke nettverket i nedgangstider, og da særlig for dem som vil starte som gründere. En del jenter synes det å starte for seg selv kan være ekstra tøft, og da håper vi NEW Opportunities kan hjelpe, fortsetter Eide.

Viktig i nedgangstider

Gro Eide (til høyre) og Ingrid L. Helling, henholdsvis leder og nestleder i kvinnenettverket Node Eyde Women, er bekymret for at kvinneandelen skal falle som følge av nedbemanningsrundene i oljeservice. Foto: Richard Nodeland

Nestleder i nettverket, Ingrid L. Helling fra NOV og Node-klyngen, mener kvinnenettverket er særlig viktig i nedgangstider.— Det er utrolig positivt at vi kan dra nytte av hverandre, synes hun.

Det mener også de to polske NOV-ansatte Joanna Rodziewicz og Gniewkowska Elzbieta.

NOV-ansatte Joanna Rodziewicz og Gniewkowska Elzbieta, opprinnelig fra Polen, var blant de over 50 medlemmene som møtte opp til omvisning på Siem Offshore-skipet. Foto: Richard Nodeland

— Vi utveksler erfaringer og får dele kompetanse med andre kvinner, noe som er kjempenyttig, sier Elzbieta, og får støtte av Rodziewicz.De har vært ansatt i NOV i henholdsvis to og tre år, og er blant de heldige som fortsatt har jobb.

Bekymret for jenteandelen

Fremover er lederne i NEW bekymret for at kvinneandelen skal falle.

— Jeg har en følelse av at mange kvinner rammes, sier Helling, og får støtte av Eide fra Eyde-nettverket:

— Da vi gjennomførte en undersøkelse for fire år siden, var det omlag en kvinne for hver femte ansatte både i Node- og Eyde-bedriftene. Før nedturen startet i oljeservice, var det mange jenter som ble ansatt. Det er fare for at de også er blant de første som ryker, sier Eide, og legger til at de vil undersøke utviklingen nærmere.

Men god stemning

Etter stemningen å dømme om bord på Siem Daya 2, var det imidlertid lite som tydet dårlige tider. Node- og Eyde-damene fikk blant annet

Siem Daya 2 ligger fortsatt til kai i Kristiansand og venter på oppdrag. Foto: Richard Nodeland

omvisning på broen, helikopterdekket og motorrommet, før de avsluttet med servering i messa.

— Vi ser at mange som har mistet jobben i Node-bedrifter søker på jobber i Eyde-nettverket. Andre får jobb i andre bransjer relativt raskt, sier Eide og legger til:

— Flinke jenter får alltid jobb!