Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har et pessimistisk budskap for verdensøkonomien i sine ferske prognoser til 2016. De ble lagt frem i Paris tirsdag formiddag.

Prognosene viser riktignok at veksten i verdensøkonomien vil ta seg opp, men det går altfor sakte med tanke på den skyhøye ledigheten som har bitt seg fast etter finanskrisen i 2008/2009. Bare i OECD er 11 millioner flere blitt ledige siden 2007. Veksten i verdens produksjon blir 3,25 prosent i år, 3,75 prosent neste år og knapt 4 prosent i 2016, spår OECD. Ledigheten synker fra 7,3 prosent i år til 6,8 prosent i 2016. LES OGSÅ:

Derfor skiller USA og Storbritannia seg ut

Men bak tallene for verdensøkonomien er det store forskjeller mellom land, både når det gjelder selve veksten og hvordan veksten endrer seg til 2016. To land skiller seg ut i OECDs prognoser: USA og Storbritannia klarer å få opp farten i økonomien på en måte som nesten ingen andre land klarer.

OECD spår at ledigheten i USA vil synke fra 6,2 prosent i år til 5,3 prosent i 2016. I Storbritannia er har utviklingen de siste årene vært så god at økonomien begynner å stange i taket. OECD spår at fallet i ledigheten fortsetter og havner på omtrent på USAs nivå i 2016. Kontrasten er stor til store land i euroområdet:

  • I Frankrike vil ledigheten ligge urokkelig rundt 10 prosent i år og de neste to årene. I Italia vil den holde seg over 12 prosent til 2016. * Tyskland blir også liggende med uendret ledighet til 2016, men der er den bare litt over 5 prosent.

Målt på denne måten har Tyskland i mange år vært den økonomiske stjernen blant eurolandene.

OECD: Begynn å trykke penger!

OECD skriver at USA og Storbritannia har fått pengepolitikken til å virke ved at det har hevet etterspørselen. Veksten har tatt seg opp og senket ledigheten.

Både i USA og i Storbritannia har sentralbanken trykket penger for å presse markedsrentene nedover. Det har ikke Den europeiske sentralbanken (ESB) gjort i euroområdet. Men OECD anbefaler ESB å starte med pengetrykking, eller oppkjøp av statsgjeld som dette egentlig er.

Euroområdet skiller seg klart fra USA og Storbritannia: «Samlet sett er euroområdet i ferd med stoppe helt opp og utgjør en betydelig risiko for verdens økonomiske vekst, samtidig som ledigheten holder seg høy og prisveksten lenge har vært langt unna målet», skriver OECD.

Bra i Norge

OECDs prognoser for Norge er til forveksling lik prognosene som er lagt av Statistisk sentralbyrå, Norges Bank og Finansdepartementet. Det er få spor av lavere oljepriser og lavere oljeinvesteringer.

  • Norsk ledighet holder seg uendret på 3,4 prosent fra i år til 2016. * Veksten i det private forbruket øker betydelig fra 2,1 prosent i år til 3 prosent de to neste årene.

  • OECD tilrår at Norges Bank begynner å sette opp styringsrenten tidlig i 2016 for å hindre at lønnsveksten og prisforventningene øker.

Les også: