Boligprisene i Kristiansand har økt med sju prosent det siste året. Foto: Kjartan Bjelland
Boligpristallene for mars, som ble offentliggjort onsdag formiddag, viser at boligprisene steg med 0,6 prosent i Kristiansand, 1,2 prosent i Vest-Agder utenom Kristiansand og 1,0 prosent i Aust-Agder. Bildet viser et boligfelt i områdene Korsvikkilen og Korsvikgrenda. Foto: Arkiv

— Det som er veldig gøy å se er at omsetningstiden i Kristiansand nå er nede i 40 dager. Da har vi gått forbi Stavanger som har 44 dager, og det gjør det jo ekstra moro, sier leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening, Camilla Stenberg Rimestad til Fædrelandsvennen.

Senest i desember i fjor var liggetiden i Kristiansand på nærmere 90 dager.

- Aust-Agder kommer

Aust-Agder har fortsatt den lengste omsetningstiden i landet på 120 dager.

— Aust-Agder kommer, de må bare få solgt ut boligene som har ligget lenge, og når det skjer trekkes omsetningstiden automatisk opp, sier Rimestad.

Når boliger som har ligget lenge ute for salg endelig selges, fører nemlig det til at omsetningstiden - antall dager det tar å selge boligen - stiger. Holdes salgstakten oppe, vil omsetningstiden deretter synke.

Boligpristallene for mars, som ble offentliggjort onsdag formiddag, viser at boligprisene steg med 0,6 prosent i Kristiansand, 1,2 prosent i Vest-Agder utenom Kristiansand og 1,0 prosent i Aust-Agder. For landet som helhet steg prisene med 0,7 prosent i mars.

Boligpristallene for mars, som ble offentliggjort onsdag formiddag, viser at boligprisene steg med 0,6 prosent i Kristiansand, 1,2 prosent i Vest-Agder utenom Kristiansand og 1,0 prosent i Aust-Agder. Bildet viser et boligfelt i områdene Korsvikkilen og Korsvikgrenda. Foto: Arkiv

Eneboliger

— Vi merker veldig stor etterspørsel etter eneboliger, både i Kristiansand og landsdelen forøvrig, sier Rimestad, og legger til at eneboliger til like under fire millioner er de mest attraktive.

Ser vi kun på eneboliger steg prisene den siste måneden med 1,8 prosent i Kristiansand og Aust-Agder og med 2,1 prosent i Vest-Agder.

— Det er eneboligene som drar lasset for prisutviklingen i Kristiansand og landsdelen for øvrig, sier Rimestad, og viser til at prisveksten for leiligheter er lik null i Vest-Agder og så vidt på minussiden i Aust-Agder.

Økt boligsalg

Ellers viser boligpristallene at det også selges flere boliger nå enn på samme tid i fjor. For Kristiansands del ble det solgt 195 boliger i mars i år mot 115 i samme måned i fjor.

— Boligselgerne er mer positive til å legge boligene sine ut for salg nå som de blir solgt. Det er hyggeligere å legge boligen sin ut for salg når du konkurrerer mot 300 og ikke 600 andre boliger, mener Rimestad, som også tror den lave renta er en av årsakene til at det selges flere eiendommer enn i fjor.

Fremover tror hun prisene vil utvikle seg stabilt.

— Det vil bli mange boliger ute for salg i mai og juni. Prisene tror jeg vil holde seg stabile, og det er helt ok, for det trenger ikke å bli helt bonanza, sier Rimestad.

- Moderat boligprisvekst

Det samme sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, i en pressemelding om prisutviklingen i Norge generelt:

Christian Vammervold Dreyer Foto: Arkiv

— Trenden med mer moderat boligprisvekst ble forsterket i mars måned, der prisene utviklet seg nærmest flatt korrigert for sesongvariasjoner. Den samme trenden forventer vi i tiden fremover når antall boliger for salg antas å øke. Trendskiftet i boligprisutviklingen vises også gjennom at 12 månedersveksten faller, noe vi forventer vil fortsette utover i 2015Alle regioner har en positiv 12 månedersvekst, og Tromsø skiller seg fortsatt ut med en vekst på 15,0 prosent siste 12 måneder. Av andre byer er det Oslo og Bergen som har den sterkeste 12 månedersveksten med henholdsvis 11,1 og 10,1 prosent. Blant de svakeste byene finner vi Sandnes og Stavanger med henholdsvis 1,2 og 1,5 prosent.