— Det har blitt vesentlig enklere å selge bolig i Kristiansand enn på mange år. Tiden der Sørlandet ligger etter resten av landet prismessig er nok over, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, til Fædrelandsvennen.

Sammen med Finn.no og Eiendomsverdi presenterte han boligpristallene for årets første måned på en presskonferanse i Oslo, hvor det kom fram at boligprisutviklingen for Kristiansand ligger over landsgjennomsnittet.

Les også:

Tredje best

Boligprisene steg med 3,1 prosent i januar for Kristiansands vedkommende, der snittet for Norge lå på 2,9 prosent.

Kun Oslo og Tromsø, begge med en januarvekst på 3,3 prosent, hadde høyere prisvekst enn Kristiansand av byene det føres statistikk på (se faktaramme). Det ble i løpet av måneden solgt 147 boliger mot 118 samme periode i fjor.

De siste 12 månedene har prisene steget med 6,8 prosent, noe under landssnittet på 8,5 prosent.

Les også:

— Bekymringsfullt nivå

— Tolvmånedersveksten nasjonalt er egenlig over nivået man ønsker seg, og dessverre litt i høyeste

Christian Vammervold Dreyer Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix

laget, selv om den for Kristiansands del ligger noe under, sier Dreyer.

Han viser at boligprisnivået historisk sett nå er svært høyt, noe som skaper bekymring dersom vi skulle få en forverring i norsk økonomi.

— Med en fjorårsvekst på 8,5 prosent og den sterke veksten vi ser i årets første måned, er det bekymringsfullt med tanke på gjeldsveksten. Skulle arbeidsledigheten stige, kan et høyt gjeldsnivå være faretruende for privatøkonomien, sier Dreyer, og råder potensielle boligkjøpere til ikke å ta opp mer gjeld enn de har råd til å sitte på, også i tøffere tider.

Les også:

— Betydelig bedre

For landsdelen for øvrig viser også boligmarkedet tegn til bedring.

— I Vest-Agder utenom Kristiansand steg boligprisene med 2,2 prosent i januar og 5,1 prosent de siste tolv månedene. Vi ser en tydelig økning i antall transaksjoner i forhold til i fjor, sier Dreyer.

Det ble solgt 64 boliger i løpet av januar, noe som er en økning på 11 boliger fra samme måned i fjor.

Også for Aust-Agders del er det vekst i omsetningen.

— I januar steg boligprisene i Aust-Agder med 2,5 prosent, mens tolvmånedersveksten var på 5,7 prosent. Også her ser vi et betydelig bedre marked nå enn før, sier Dreyer.

Antall solgte boliger i januar var 83, sammenlignet med 67 i samme periode i fjor.

Det har blitt vesentlig enklere å selge bolig i Kristiansand enn på mange år, mener administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer. Foto: Torstein Øen

Les også:

Liggetiden

Liggetiden for boliger har også sunket den siste måneden fra 84 dager i desember til 66 dager i januar. For Vest-Agder utenom Kristiansand har liggetiden imidlertid økt fra 96 dager i desember til 128 dager i januar. For Aust-Agder er tendensen den samme, fra 118 dager i desember til 129 dager i januar.

— At liggetiden øker, er ikke unormalt når boligmarkedet bedrer seg. Årsaken er at objekter som har ligget lenge ute i markedet, endelig blir solgt. Det fører til at liggetiden først går veldig opp, før den synker, forklarer Dreyer.

Les også:

— Halvparten av fjorårets prisvekst på en måned

— Januartallene var hyggelige for hele Agder, spesielt for Kristiansand hvor vi på én måned har hentet inn nesten halvparten av prisveksten vi fikk gjennom hele 2014, sier Camilla Stenberg Rimestad, leder for Sørlandet Eiendomsmeglerforening.

Camilla Stenberg Rimestad Foto: Arkivfoto

Hun tror prisene vil fortsette å stige, når det nå blir mer kamp om boligene.

— Vi merket allerede i november og desember at det var et stemningsskifte. Boliger som hadde ligget for salg i ett år ble endelig solgt. Og der det før var få eller ingen på visning, kommer det nå uventet mange folk, forteller Rimestad.

At det nå kun er 266 bruktboliger for salg i Kristiansand, er oppsiktsvekkende, mener Rimestad.

— Det er lenge siden antall boliger for salg har ligget stabilt under 300 i Kristiansand, sier Rimestad, som viser til at også meglerne i Søgne, Grimstad og Mandal er mer positive enn før.