Arbeidsmarkedet er blitt trangere for nyutdannede ingeniører.

Selv om de aller fleste kommer seg greit i jobb det første halvåret etter studiene, var arbeidsmarkedet for nyutdannede ingeniører merkbart tøffere i 2014 mot året før.

Ferske tall fra NITOs behovsundersøkelse viser at mens kun 6 prosent var arbeidsledige seks måneder etter eksamen sommeren 2013, var tallet steget til 12,2 prosent i 2014.

Som Aftenposten skriver torsdag, sender kuttet i oljesektoren tusenvis over i nye jobber. Det merkes også blant avgangsstudentene.

Færre i fast jobb

For mens 71,1 prosent hadde sikret seg fast jobb før ferdige studier i 2013, var tallet sunket til 62,3 året etter.

Færre er i fast jobb, og flere velger å studere videre:

  • 6,3 prosent valgte å studere videre blant de som gikk ut i 2014, mot 2,8 prosent året før.

  • 63,4 prosent var i fast jobb blant de som gikk ut i 2014 mot 78,2 prosent året før.

- Ja, det er flere som ikke får seg jobb like tidlig som før, men det er knyttet til enkelte fagområder som petroleumsfag. For de aller fleste ingeniørene er ikke dette noe problem, sier leder for NITO Studentene, Steinar Pedersen.

Søkertallene går ned

Han sier det blir vanligere at petroleumsstudentene får seg jobb i andre sektorer enn planlagt. Søkertallene gikk merkbart ned for 5-årig petroleumsutdanning i 2014 mot året før:

32 prosent nedgang hos NTNU og 21 prosent nedgang hos Universitetet i Stavanger.

- Det som har skjedd i oljesektoren har likevel i relativ liten grad påvirket søkertallene, det er foreløpig ingen fare for at studieplassene ikke blir fylt opp, sier han.