I regjeringsplattformen Siv Jensen og Erna Solberg la frem mandag kveld, står det at regjeringen vil opprette et eget investeringsprogram innen Oljefondet (Statens pensjonsfond utland, SPU) «med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land og fremvoksende markeder».

Det står også at regjeringen vil vurdere å opprette et liknende program for investeringer innen fornybar energi.

— Dette er det Frp som har fått til. Høyre er mot fornybar-program, skriver Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik Olsen i en sms til Aftenposten.

Både Venstre, Krf og Frp tok under valgkampen til orde for å opprette et eget program for investeringer i fornybar teknologi og infrastruktur under Oljefondet. Dette forslaget har Høyre ikke stilt seg bak. I regjeringsplattformen står det nå at dette skal utredes.

— Det er en vurdering som vi gjorde den gang. Nå er vi blitt enige med Frp om at vi skal foreta en vurdering knyttet til et slikt mandat, sier Sanner.

- Var det Frp som presset på for å få med dette punktet?

- Slikt kommenterer vi ikke. Plattformen er noe begge partier står bak, og jeg er glad for at også Krf og Venstre er for dette, sier Sanner.

- Konservativt parti

På spørsmål om hvorfor Høyre har vært motstander av å opprette et investeringsprogram for fornybar energi under Oljefondet, svarte Sanner at dette var noe som var kommet opp i nyere tid, og som bør gjennom en faglig vurdering.

- Høyre er jo et konservativt parti, skriver Solvik Olsen.

— Dette er en delseier, men vi håper at vi kommer helt i mål. Vi kommer til å kjempe for at dette blir en realitet, sier Krfs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Når det gjelder beslutningen om å la Oljefondet investere direkte i selskaper og infrastruktur i fattige land, har alle de fire partiene lenge vært enige om dette.

— Dette er et stort skritt i riktig retning, og en erkjennelse av at fondets strategi har vært utdatert, sier finansanalytiker Sony Kapoor til Aftenposten.

Sammen med Kirkens Nødhjelp ga han tidligere i høst ut en rapport der han argumenterte sterkt for at Oljefondet bør investere mer av sine midler i utviklingsland og fornybar energi.

— Hvor vellykket det blir, avhenger nå av hvor det investeres, hvor mye, og i hvilke sektorer. Det blir spennende å se detaljene, sier Kapoor.

Ti milliarder

Dokumentet sier ingen ting om størrelsen på satsingen, eller hvordan den skal organiseres. Men Høyre, Venstre, Krf og Frp foreslo under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett å sette av ti milliarder til dette formålet.

— Man sluser ikke inn 10 milliarder over natten, dette må bygges opp. Jeg tror vi skal være forsiktige med å legge begrensninger, både i den ene og den andre retningen. Mulighetene for gode investeringer bør avgjøre størrelsen på sikt, sier Syversen.- Et slikt program må være faglig basert og begrunnet, derfor har vi ikke lagt noen summer inn i plattformen, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Flere av ekspertene som i høst har tatt til orde for en slik satsing, har foreslått at ulandsinvesteringene bør skilles ut i et eget fond. Norfund, som er statens selskap for investeringer i etablering og utvikling av selskaper i utviklingsland, har stilt seg positive til å påta seg et slikt oppdrag.

I erklæringen står det imidlertid at fondet skal opprettes "innenfor SPU".

- Investeringene skal være en del av Oljefondet. Fondet har allerede begynt å investere mer i fremvoksende markeder, og vi mener det er naturlig at denne forvaltningen foregår innenfor SPU, sier Sanner.

Snubletråder

Administrerende direktør i Norfund, Kjell Roland, sier til Aftenposten at det vil ta tid for Oljefondet å bygge opp en avdeling som kan håndtere slike investeringer.

— Hvis de skal begynne med direkte investeringer, er det et helt annet håndverk enn det fondet driver med i dag bortsett fra eiendomsinvesteringene. Det er viktig å ha respekt for detaljene – og for kompetansen. Her kan man fort snuble, sier Roland.Han sier Norfund ikke er blitt konsultert av den blåblå regjeringen under arbeidet med regjeringsplattformen.