I en kronikk hos Aftenposten gir han kraftig støtte til finansanalytikeren Sony Kapoor, som tidligere i høst tok til orde for en slik omlegging av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland).

Holden mener, som Kapoor, at fondets investeringer i oljesektoren bidrar til å forsterke Norges oljeavhengighet. Han erkjenner at effekten av å droppe disse investeringene, som ifølge Norges Bank utgjør rundt seks prosent av fondets investeringer, vil være liten.

Gevinst i fattige land

— Retningen er likevel riktig og udiskutabel, og argumentene mot synes mindre viktige, skriver Holden om investeringene i olje og gass.

Han mener det også er sterke argumenter for å plassere større deler av fondet i fremvoksende og fattige økonomier, både for å spre risiko, og fordi det er her veksten og avkastningen ventes å være størst fremover.

Oljefondet investerer i dag kun i noen få, utvalgte fremvoksende økonomier, og kun i børsnoterte selskaper i disse landene.

De borgerlige er positive

Holden mener dette begrenser den potensielle avkastningen, og argumenterer for at fondet bør investere også i infrastruktur og selskaper som ikke er børsnotert. I så fall kan det være lurt å skille ut denne delen av investeringene i et eget fond, mener Holden.

— En måte en kan gjøre dette på, er å samarbeide med institusjoner som driver med slike investeringer allerede, som Norfund eller Verdensbanken, sier Holden.

Både Høyre, Venstre, KrF og Frp har tidligere uttalt seg positive til å investere mer av Oljefondet i utviklingsland. Høyre, KrF og Frp foreslo i fjor å sette av ti milliarder kroner av fondet til investeringer i fremvoksende økonomier og fattige land. Høyre vil i utgangspunktet holde seg til dette beløpet, mens KrF, Venstre og Frp er villige til å investere større beløp av fondet i utviklingsland.

Holden mener ti milliarder kan være et "realistisk beløp" å starte med.

— Så kan det økes gradvis etter hvert, sier han.

Delt om olje-exit

Når det gjelder å trekke fondet ut av olje, er de borgerlige partiene mer delt. Venstre er for en slik løsning, KrF ønsker å redusere eksponeringen mot fossile brensler, mens Høyre og KrF mener dette er beslutninger politikerne bør ligge unna og overlate til fondets forvaltere.

— Det er ikke politikernes oppgave å si at de tror olje og gass vil være lite lønnsomt fremover, men her er argumentet å redusere landets oljeavhengighet. Det er en beslutning om hvilken retning fondet skal ta, og det er en beslutning som hører hjemme hos politikerne på lik linje med hvor stor risiko fondet skal kunne ta, sier Holden.