— Vi er innforstått med at prisdifferansen noen steder er stor og ser at det er større prisforskjeller mellom postnumrene her enn hva som er vanlig ellers i landet. Vi vil vurdere fremtidige priser og et mulig resultat er at det blir et mindre spenn mellom de ulike områdene i fremtiden, skriver kommunikasjonssjef for bank og forsikring i Storebrand, Kristin Nøkleby Holth, i en e-post til Fædrelandsvennen.

Hun kommenterer prisforskjellene for bilforsikring som kommer fram i Fædrelandsvennens undersøkelse av hvordan bosted påvirker forsikringspremiene.

forsikring1.jpg
forsikring2.jpg
Grafikk: Jan Mortensen

35 prosents prisforskjellVi har tatt utgangspunkt i tre forskjellige caser for å se hvilken forsikringspremie selskapene If, Gjensidige, Storebrand og DNB tilbyr forbrukerne på en kaskoforsikring på Finansportalen.no.

Vi har i hver av casene låst alle variabler (bonus, kjørelengde, alder, bilmodell, egenandel, osv), for deretter å sjekke hvordan premiene endret seg etter postnummeret til 11 forskjellige steder på Sørlandet.

I Storebrands tilfelle endret premiene seg mellom 28 og 35 prosent for de tre casene etter hvilket postnummer som ble brukt.

— Skadestatistikk årsaken

Gjensidige oppgav ikke priser for 18-åringen på Finansportalen, men for 35-åringen skiller det 1766 kroner i premie mellom billigste og dyreste postnummer, og tilsvarende 897 kroner for 59-åringen.

Og selv om Gjensidige var selskapet med minst forskjeller mellom postnumrene, var de det eneste selskapet med prisforskjeller for samtlige av de 11 postnumrene vi sjekket.

— Vi kalkulerer vår priser på bakgrunn av skadestatistikk. Vi har en stor database med opplysninger om hvor skadene skjer, hvordan de skjer og hvem som står bak, sier informasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll. Han mener selskapet er flinke til å prise produktene riktig, og viser til at prisforskjellene skyldes kunnskap om skadefrekvens og skadehistorikk over tid.

Dårlige sjåfører?

— At Lillesand kommer billigst ut i begge casene hos dere, mens Kvadraturen og Vågsbygd er dyrest, betyr det at Lillesand har de beste, mens Kvadraturen og Vågsbygd har de verste sjåførene?

— Det har ikke noe å gjøre med gode eller dårlige sjåfører. Det skyldes som sagt informasjonen vi har over skadefrekvens- og historikk. Så kan dét igjen ha noe å gjøre med veistandard, trafikkmengde og slike ting, sier Voll.

- Kjøremønster kan virke inn

Hos If, hvor det i caset med den 18-årige bileieren skiller over 13.000 kroner i premie for om vedkommende bor i Spangereid eller på Søm, opplyser informasjonsdirektør Jon Berge at kjøremønster og kjørelengde kan virke inn.

— Bilforsikring er ofte dyrere i byene, men for så unge mennesker kan det hende det kjøres både mer og hardere på bygda enn i byene, hvor ungdommen gjerne kjører kollektivt, forteller Berge.

Selv om han mener eksemplene Fædrelandsvennen frembringer kan være reelle, sier Berge at prisingen på forsikringer går ned på individnivå og at man i If gjerne vil prate med den enkelte kunde.— Det kan gi en annen pris enn hva du får på Finansportalen, sier han.

Les også:

Egne tall

Finansportalen selv opplyser at de ikke legger inn noen tall selv.

— Vi fungerer på mange sett som Finn Reise og sender forespørslene på våre nettsider videre til selskapets egne systemer hvor prisene beregnes, sier redaktør i Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Les også:

— Straffes for å være lojal

Sjekk forsikringene dine hvert andre år, oppfordrer Forbrukerrådet i Agder.

— Det er direkte ulønnsomt å være lojal, sier Eirik Nyberg ved Forbrukerrådet i Agder. Han oppfordrer forbrukerne til å sjekke priser annethvert år.

— Det er en bevisst strategi fra forsikringsselskapene å ha en lav inngang, men høy utgang på premiene, fortsetter Nyberg.

— Den bonusen du opparbeider deg i et selskap, kan du lett ta med deg til et annet, sier han.

Også hos Finansportalen oppfordres det til jevnlige sjekk av forsikringene.

— Når du inngår en avtale med en relativt lav pris, risikerer du at prisen økes år for år, sier daglig leder og redaktør, Elisabeth Realfsen.

— Prisforskjellene dere har kommet fram til tyder på at det er mye å spare på å reforhandle pris eller bytte selskap, sier hun.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Overrasket over prisforskjellene

— At det er så store variasjoner i premiene bare på bakgrunn av postnummer, er overraskende, sier advokat Ine Jortun i NAF. Hun forteller at de tidligere har etterspurt informasjon fra forsikringsselskapene om hvilke parametre de legger inn ved beregningen av prisene.

— Vi vet at kollisjonsskader er en av variablene som benyttes. Men er det rettferdig at du som bilist må lide økonomisk fordi du er så uheldig å bo i nærheten av ulykkesbelastet strekning, som du attpåtil kanskje ikke benytter, spør Jortun og mener utslagene kan bli veldig uheldige.

— Hele forsikringstankegangen går ut på å pulverisere ansvaret og fordele risikoen på en gruppe. Da bør man være forsiktig med å dele forsikringstakerne inn i for små grupper, mener Jotun.