— Vinnerne blir de flinke, fleksible og finansielt robuste. Og hadde jeg personlig skulle starte en ny bedrift i dag, hadde jeg antagelig foretrukket Sørlandet. Her er internasjonale tradisjoner, ypperlig geografi og en industri som har medvind, god arbeidskultur og kompetent kapital!

Slik avsluttet Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, første foredrag under Næringslivsdagen på Scandic Hotel Bystranda torsdag. Oppimot 200 mennesker hadde møtt opp til konferansen som Visma, Sparebank 1 SR-bank, Skagerak Capital, KPMG, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen og Fædrelandsvennen står bak.

De høye lønningene er for lave, de lave lønningene for høye.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom Sparebank 1 SR-Bank

Knudsen konsentrerte seg om fire megatrender:

Økt usikkerhet

— Økt usikkerhet betyr kortere levetid for mye, jevnfør hva digitaliseringen gjør med media. Det gir også kortere tidsperspektiv, men samtidig muligheter; man kan både selge og hente arbeidskraft internasjonalt. Hvem kan gi gode råd? Jo - ungdommen, pluss de som er så gamle at de har gjennomlevd mye og samtidig er i stand til å reflektere. Ett råd gir jeg imidlertid selv: Den som skal lykkes, må ha en stor dose ydmykhet, lød det fra Kyrre M. Knudsen.

Globalisering og nettverksøkonomi

— Det vi har sett på Sørlandet, er fantastisk. Ikke bare har industrien her klart å selge produktene sine internasjonalt; den har også vist seg som så attraktiv at en rekke bedrifter også er blitt kjøpt opp av utenlandske eiere. Det er et godt utgangspunkt for ytterligere satsing utenfor Norges grenser, for det trengs fortsatt! postulerte sjeføkonomen.Han la inn en betraktning om norsk lønnsnivå også.

— De høye lønningene er for lave, de lave lønningene for høye. Det er en utfordring å ta vare på topp, internasjonal ekspertise.

Digitalisering og effektivisering

Denne megatrenden svingte Knudsen bare kjapt innom, og da i forbindelse med det etter hvert så omtalte behovet for kostnadskutt og effektivisering på norsk sokkel.— Jeg observerer at det tas grep. Det var da også på tide.

Mer kapitalisme og større ulikhet

Avsnittet ble innledet med en fyndig oppsummering av Thomas Pikkertys bok om kapitalen i det 21. århundre: «Bedre å være rik og frisk enn fattig og syk».

— Den nordiske modellen er bra på mange måter, men gir for lav verdiskaping. Den gjør nemlig at det ikke lønner seg å ta sjanser og være nyskapende, mente Kyrre M. Knudsen.

Han varslet flere konkurser fremover, men også at noen bedrifter kan vokse seg skikkelig store.

— Se bare på NOV. Men de ikke-omstillingsdyktige vil slite, lød OBS-varslet.

Flere ganger - samme dag som OPEC har et avgjørende møte - svingte Knudsen innom oljeprisen.

— I det lange løp er den irrelevant, dessuten har den en tendens til å svinge tilbake til sitt likevektsnivå. Så må vi ikke glemme at lav oljepris er bra for de fleste land i verden, og ikke minst for et Europa som sliter med ustabilitet i eurokonstruksjonen.