Finalistenen ble presentert under næringslivsdagen. Fra venstre: Jon P. Knudsen (konferansier), Tom Cantero (adm.dir. Air Products) og Tor Eivind Augland (adm.dir. Trimtex). Foto: Roald Ankersen
Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen presenterer Årets Sørlandsbedrift for Næringslivsdagen. Foto: Richard Nodeland

— Dette er helt utrolig. Nå har vi hatt flere våkenetter i det siste. De var i ledelse i går kveld med 300 stemmer, men jeg sa til mine ansatte at de bare skulle glemme det de holder på med til vanlig, stå på og vinne konkurransen, sier en lykkelig daglig leder i Air Products Tom Cantero etter å ha fått overrakt premien av Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Etter en intens finalerunde mot sportstøyprodusenten Trimtex Sport fra Lillesand var det til slutt de ansatte i kristiansandsbedriften som kunne strekke armene i været.

Rett på pub

Når Fædrelandsvennen treffer Cantero like etter avgjørelsen er Air Products-sjefen et eneste stort glis.

I dag ble det klart at Air Products er vinner av Årets Sørlandsbedrift 2014.

— Dette har vært en fantastisk lagseier. Dette har bare vært mulig fordi alle har levert en enorm innsats, sier han. - Hva skjer nå?

— Vi lå langt bak Trimtex tidligere i uka, så vi har brukt alle kreftene på å mobilisere til innsats. Derfor har vi ikke planlagt noen fest. Men nå går vi til nærmeste på pub for å feire.

Fikk hjelp

- Hvordan har dere lyktes?

— Vi lærte oss konkurransereglene raskt og har mobilisert rundt omkring, sier Tom Cantero og nevner studentmiljøet på UiA, Stine Sofie-stiftelsen, Node-klyngen og Start som steder de har henvendt seg for å få stemmehjelp.

Hele 7000 godkjente stemmer ble sendt inn i finalerunden mellom sportstøyprodusenten Trimtex Sport fra Lillesand og teknologibedriften Air Products fra Kristiansand.

Taperen deppet ikke

Etter en intens finale, der begge bedriftene tok i bruk sosiale medier og øvrige kanaler for å vinne, skilte det til slutt bare 143 stemmer. Air Products trakk det lengste strået med 3560 stemmer mot Trimtex' 3417 stemmer.

Vi ga alt. Vi er en liten bedrift, og måtte by på det vi har

Tor Eivind Augland, daglig leder i Trimtex Sport

— Vi ga alt. Vi er en liten bedrift, og måtte by på det vi har, sier daglig leder Tor Eivind Augland om nakenstunt og andre tiltak for å skaffe stemmer. Etter å ha tapt med få stemmer mot Air Products deppet han likevel ikke:

— For oss var det en seier å ha kommet helt hit. Vi var glade for å bli nominert, for så å være blant de åtte finalistene. At vi var blant de to beste er veldig bra, sier Augland.

Han tror konkurransen har betydd mye for bedriften, og tror den har gjort dem mer synlige blant den jevne sørlending.

Over 20.000 stemmer

Begge finalebedriftene har denne uken mobilisert kraftig i håp om å sanke flest mulig stemmer, og det har blitt tatt ulike kreative virkemidler i bruk. Totalt i årets konkurranse har 22.920 stemmer blitt sendt inn, hvorav 20.580 stemmer er godkjente.

I finalerunden ble det sendt inn 8009 stemmer. 6977 stemmer er godkjente.

Lang vei til finalen

Veien fram til finalen har vært lang for de to finalistene og startet 12. oktober med nominering av kandidater. Etter å ha blitt plukket ut som finalist av fagjuryen av 96 foreslåtte og godkjente bedrifter, gjenstod kvarfinale og semifinale før finalebilllett var sikret.

Tor Eivind Auglands (t.v.) Trimtex Sport og Tom Canteros Air Products kjemper om å tittelen Årets Sørlandsbedrift 2014. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Air Products sikret seg finaleplass etter å ha slått ut risørbedriften IMS Group i kvartfinalen og søgnebedriften Cemo i semifinalen.Les også:

Trimtex Sport slo ut mandalsbedriften Nøsted Kjetting i kvartfinalen og Dyreparken i semifinalen.

I finalen var det dermed vært duket for et oppgjør mellom sportstøy fra Lillesand og nitrogengeneratorer fra Kristiansand.

Les også:

Premien

Som vinner av konkurransen får Air Products, i tillegg til heder og ære, 50 billetter til nyttårskonserten i Kilden samt VIP-losje inkludert middag på Sør Arena på en valgfri Start-kamp i 2015 for 12 personer.

Her er litt om årets vinnerbedrift, Air Products:

Etablert for 44 år siden av gründer Oddleiv Eidjord under navnet Maritime Protection.

Air Products' produkter bidrar til sikkerhet, renere luft og vann, samt at varer kan leveres i ferskere tilstand enn ellers.

Har kontor på Vige, men mye av det fysiske montasjearbeidet skjer hos lokale samarbeidspartnere på Lumber og Bosmyrkollen. Bruker generelt mye lokale leveranser av mekaniske og andre tjenester.

Eies av Air Products— konsernet, som har hovedkontor i Pennsylvania, USA, og er notert på New York-børsen.

Har tradisjon for høy lønnsomhet. Omsetningen i 2013 ble 278 millioner kroner, overskuddet før skatt 57 mill.

Er Node-bedrift, men mer orientert mot shipping enn flertallet av de andre Node-bedriftene.