Indonesias miljøvernminister mener flere av brannene er påsatt av palmeoljeselskaper som vil rydde plass til plantasjer på en billig og effektiv måte. Foto: BEAWIHARTA
Indonesiske myndigheter sender nå opp fly for å "gjødsle" skyene og skape kunstig regn. Foto: Rony Muharrman
Brannene medfører kraftig luftforurensning både her i Indonesia, og i nabolandene Singapore og Malaysia. Foto: BEAWIHARTA
Malaysia innførte søndag unntakstilstand flere steder i landet på grunn av smogen. Her fra Kuala Lumpur. Foto: BAZUKI MUHAMMAD

Indonesiske myndigheter anklager åtte store palmeoljeselskaper for å stå bak skogbrannene som herjer Sumatra i Indonesia. Smog fra brannene siger inn over Signapore og Malaysia og har ført til at myndighetene har erklært unntaktstilstand flere steder.

Indonesias miljøvernminister Balthasar Kambuaya anklager ifølge Jakarta Post de åtte palmeoljeprodusentene for å ha påsatt brannene. Han mener selskapene svir av skogsområder som er hugget for å klargjøre dem for planting, såkalt "slash and burn"-teknikk, noe som er ulovlig etter indonesisk lov.

— Miljøverndepartementet holder fortsatt på å samle i bevis ute i feltet. Men brannene er, helt klart, på deres konsesjoner, sa Balthasar til avisen. Han besøkte i går hovedstaden i den en gang så skogrike Riau-provinsen på Sumatra.

Oljefondet storeier

Ministeren navnga to av selskapene han mener står bak brannene. Begge selskapene er eid av malayiske investorer.

Ett av selskapene, Sime Darby, står høyt oppe på verstinglisten til flere internasjonale miljøvernorganisasjoner.

Oljefondet eier aksjer for nesten 700 millioner kroner i selskapet, noe som tilsvarer en eierpost på 0,66 prosent. Fondet firedoblet sine investeringer i selskapet i fjor, samme år som det solgte seg ut av 23 palmeoljeselskaper det hevdet ikke driver på en bærekraftig måte.

– Selskapet er beryktet for ulovlig landrydding, voldelige sammenstøt med lokalbefolkninger, illegale skogbranner og for å true orangutangenes siste gjenværende tilholdssteder. I tillegg ekspanderer Sime Darby til den afrikanske regnskogen, noe som er en svært urovekkende trend fra palmeoljeindustriens side. Dette gjør dem ikke fortjent til økte norske investeringer, sa Nils Herman Ranum i Regnskogfondet i en kommentar til oppkjøpet.Greenpeace krever nå at Oljefondet selger seg ut av selskapet.

— Vi krever at Oljefondet slutter å investere i selskaper som Sime Darby inntil de tar ansvar for leveringskjeden sin, forplikter seg til å stoppe avskoging og ulovlig brenning som ødelegger skogene og forurenser luften, sier politisk rådgiver Erika Bjureby i Greenpeace Norden til Aftenposten.

Ifølge Oljefondets etiske retningslinjer skal fondet ikke være investert i selskaper og aktiviteter som medfører alvorlig mijøødeleggelse. Fondet kommenterer aldri investeringer i enkeltselskaper.

- Legger skylden på lokalbefolkningen

Ulovlig brenning av rengskog er et utbredt problem i Indonesia. Dette er den enkleste og billigste teknikken for å rydde områder som skal plantes. Ifølge miljøvernministeren oppfordrer ofte de store plantasjeselskapene lokalbefolkningen til å sette fyr på områder rett utenfor deres konsesjoner.

— Når brannene sprer seg inn til konsesjonene, legger selskapene så skylden på de lokale, og sier brannene spredte seg ved en ulykke, sier ministeren.

Ifølge nyhetsbyrået AP nekter flere av selskapene for at de kjenner til brannene som nå herjer plantasjene deres.

Aftenposten besøkte Riau-provinsen på Sumatra, som nå herjes av skogbranner, i begynnelsen av mai. Også da ble det observert flere skogbranner i nyhugde områder. Blant annet var et stort område svidd av midt inne i en nasjonalpark. Nesten halvparten av regnskogen på Sumatra har de siste 30 årene blitt hugget og erstattet med enorme palmeolje— og akasie-plantasjer.

Norske regnskogpenger

Ødeleggelsen av Indonesias regnskoger er ikke bare et lokalt miljøproblem - huggingen av skogen medfører også enorme klimagassutslipp. Norge har derfor lovet Indonesia inntil seks milliarder kroner over de neste årene hvis landet klarer å få kontroll med huggingen av landets enorme regnskogområder.

Så langt har landet fått utbetalt rundt 200 millioner kroner fra Norge. Disse pengene er blant annet brukt til å skaffe oversikt over skogområdene, og sette opp systemer for å håndtere korrupsjon i skogsektoren og lovforfølge selskapene som hugger ulovlig.

Ifølge Jakarta Post har påsetting av skogbranner en strafferamme på fengsel opp til 10 år og bøter på opptil tre milliarder kroner.Brannene har nå skapt en diplomatisk ordkrig mellom de tre nabolandene Indonesia, Malaysia og Singapore. Singapore og Malaysia mener Indonesia ikke gjør nok for å få kontroll på problemet, mens Indonesia mener Malaysia må ta sin del av skylden, siden deres selskaper er involvert.

Smogen forårsaket av skogbrannene i Indonesia, er et årlig problem i nabolandene. Tørre sommermåneder og monsunvind fra vest fører til at smogen skaper store problemer i både Malaysia og Singapore.

I år har luftforurensningen nådd det høyeste nivået på 16 år i Malaysia, og hundrevis av skoler har denne uka vært stengt i Muar-provinsen hvor det bor 250.000 mennesker. Også i Kuala Lumpur er luften tett av smog søndag.

Indonesiske myndigheter har nå sendt opp fly for å forsøke å få kontroll på branenen. Ifølge Jakarta Post vurderer de også å sende opp fly for å skape kunstig regn.