— Blomstrende rapporter og tomme ord er ikke lenger relevant, sa Kuntoro Mangkusobroto ifølge miljønettstedet Mongabay.com da rapporten ble lansert sist mandag.

Han leder arbeidet med å gjennomføre skogbevaringsavtalen mellom Norge og Indonesia.

Norge har lovet landet inntil seks milliarder kroner i årene fremover for dokumenterte reduksjoner i avskogingen. Men som Aftenposten skrev torsdag, sliter landet med å få kontroll over raseringen av landets regnskoger.

Gjennomsyret av korrupsjon

Den indonesiske staten kontrollerer rundt 80 prosent av landets skogområder, men skogsektoren er gjennomsyret av korrupsjon. En stor del av hugstlisensene som er gitt til store plantasjeselskaper er delt ut på tvilsomt juridisk grunnlag.

Rapporten, som er utarbeidet av UNDP i samarbeid med Indonesias skogminister, gruppen som leder skogarbeidet for presidenten, og landets nasjonale utviklingsorgan, gir landet en skår på 2,3 av 5 mulige for skogforvaltningen.

FN-rapporten bekrefter bildet om at nasjonale myndigheter ofte vil mer enn myndighetene på lokalt nivå: Mens de sentrale myndighetene får karakteren 2,7, skårer flere av provinsene ned mot 2.

Den skogrike Ache-provinsen på Sumatra skårer lavest. Her jobber provinsmyndighetene nå med en ny arealplan sivilsamfunnet frykter vil legge enorme skogområder åpne for hugst.

Erkjenner problemer

Flere saker verserer også for retten etter at Aches lokale myndighter ga et plantasjeselskap hugstlisenser som bryter både med avtalen med Norge, og indonesisk lov.

Selskapet, som allerede hadde begynt å hugge skogen, fikk i fjor trukket tilbake sin lisens. Men for to uker siden fikk selskapet medhold i tingretten om at tilbaketrekkingen var lovstridig. Den indonesiske regjeringen har anket saken. Også straffesaker mot selskapet ventes opp for retten i løpet av våren.

Provinsen Sentral-Kalimantan på Borneo, som er valgt ut som pilotområde under avtalen med Norge, skårer blant de høyeste av provinsene i undersøkelsen. Her har myndighetene kommet lenger enn andre steder med å skaffe seg over sikt over, og kontroll på, avskogingen.

Indonesiske politikere sier rapporten gir et godt bilde av situasjonen i landets skogsektor, og legger ikke skjul på at de har store problemer å hanskes med.

— Det er virkelig ikke lett, selv ikke for meg å forstå problemene i skogsektoren, sa skogminister Zulkifi Hasan etter lanseringen.

Miljøvernministeren er kjent med kritikken

Audun Garberg, politisk rådgiver for miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, sier til Aftenposten at han ikke er overrasket over funnene i rapporten.

- Vi har visst at det er store utfordringer i Indonesia fra vi gikk inn. Rapporten peker på at man må prioritere håndtering av landkonflikter, forbedring av lovhåndhevelsen og styringen i skogsektoren. Det er nettopp dette vi tar opp i vår avtale med Indonesia, sier han.

Rapporten skal fungere som en basis for å måle fremskritt i skogsektoren.

— Det er fint at det er kommet en rapport som tydelig peker på problemene, og som indonesiske myndigheter ønsker velkommen, sier Garberg.