— Vi er langt fra i mål. Vi er flere dager unna, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da budsjettforhandlingene i statsrådssalen på Stortinget ble avsluttet for kvelden ved 22.30-tiden mandag.

Partilederen har nesten konsekvent snakket opp avstanden mellom partene så langt i forhandlingene, og hun har gang etter gang understreket at det vil ta lang tid å komme til enighet.

Tirsdag ettermiddag klokken 17.30 går partene i gang igjen, men det er fortsatt ikke ventet en løsning med det første.

Mener Venstre bruker lengre tid enn nødvendig

I gangene på Stortinget gjør Høyre og Fremskrittspartiet sitt for å få vise at de stadig strekker seg lengre og at forhandlingene har god fremdrift.

De ser seg tjent med en smidigst mulig gjennomføring, og insisterer på at ting går fremover.

— Vi er ikke opptatt av et bestemt klokkeslett eller en bestemt dag. Resultatet er viktigere enn når vi blir ferdige, gjentok Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik flere ganger mandag.

Men bak lukkede dører er kilder i regjeringspartiene åpne om at de er irriterte på det de oppfatter som en treneringstaktikk fra Venstres og Trine Skei Grandes side.

De sier de tror Grande ønsker at disse forhandlingene skal ta lang tid. De anklager Venstre for å være trege med å avklare spørsmål som ville gjort det lettere å komme frem til endelige løsninger.

— De trives med oppmerksomheten, sier en kilde i Frp til Aftenposten.

Hverken Trine Skei Grande eller finanspolitisk talsmann Terje Breivik har ønsket å besvare spørsmål om saken tirsdag.

Høyre og Frp taper på at det trekker ut

I regjeringspartiet er sentrale strateger innforstått med at Erna Solberg og Siv Jensen er taperne når det setter seg et inntrykk av at samarbeidspartiene ikke kan samarbeide. Og selv ikke deres egne velgere har latt seg begeistre av budsjettet, viser Respons' måling for Aftenposten.

Skal man tro målingen Aftenposten hadde før helgen, har forhandlingene gitt sentrumspartiene et løft. Både Venstre og KrF hadde betydelig fremgang i målingen fra Respons.

KrF skal være mer opptatt av å bli ferdige

I Høyre og Frp er oppfatningen at Hans Olav Syversen, som er leder i finanskomiteen, bidrar til at KrF er mer innstilt på rask fremdrift i budsjettforhandlingene. Som komiteleder har han et ansvar for at finanskomiteen holder sine frister.

Før helgen og frem mot søndag opplyste kilder i KrF at de jobbet med å utarbeide en liste som viste alt sentrumspartiene var mer eller mindre enige om, samt det de måtte ha gjennomslag hver for seg. Men denne listen ble ikke lagt på bordet søndag, kveld fordi Venstre ikke skal ha ønsket en slik koordinering på dette tidspunktet. KrF-kilder mente en slik samordning ville ført til noe raskere fremdrift når man sto så langt fra hverandre som man gjorde.

På spørsmål om det er en fordel for sentrum at forhandlingene tar tid, svarer Syversen slik:

— Vi ønsker ikke å holde på lenger enn nødvendig. Men tidspress må heller ikke gå utover kvaliteten på forhandlingsresultatet. Ut fra det anser ikke vi det som en fordel å holde på lengst mulig.

Vil la Sentrum vise seg frem

I regjeringspartiene understreker kilder at de har vært forberedt på at budsjettforhandelingene er sjansen sentrumspartiene har til å vise seg frem. De sier det ikke vil bety vedvarende dårlig samarbeidsklima dersom en avtale er klar torsdag.

Men dersom sentrumspartiene lar dette gå forbi torsdag, og det oppfattes som at de trekker det unødig ut for å vinne politiske poeng, advarer sentrale kilder i Regjeringsapparatet om at det vil kunne forsure samarbeidet på lengre sikt.

Torsdag er siste frist for å levere en innstilling til finanskomiteen. Regjeringspartiene vil gjerne kunne legge ved et ferdig forslag fra de borgerlige partiene. Alternativet er å legge frem forslaget formelt først under den faktiske behandlingen i Stortinget 27. november.

Har ikke fått nok

I sentrumspartiene, spesielt i Venstre, har gjennomgangsmelodien hele tiden vært at de ikke har fått nok penger til sine saker - og i KrF har det vært kraftig irritasjon over hvordan Høyre og Frp har ville finansiere noen av påplusningene til deres hjertesaker.

I KrF sies det at det ikke er noen seier for dem å få gjennomslag for en viktig sak dersom baksiden av medaljen er et upopulært kutt som er vanskelig for KrFs velgere å akseptere.

Carl I. Hagens uttalelser til NTB i dag, kan tyde på at Frp sliter med å forstå sentrumspartienes utgangspunkt.

Hagen: De vil «smerte» Frp

Frp-nestor Carl I. Hagen mener Venstre og KrF burde glede seg over friske budsjettmidler til egne kjernesaker og gi blaffen i hvor Regjeringen henter inndekningen fra.

– Hvorfor skal de bry seg med slikt? De burde være glade for å få mer penger til bistand og klima og andre saker som de er så opptatt av, sier den mangeårige Frp-lederen til NTB.

– Å blande seg inn i inndekningen slik Venstre og KrF gjør, var aldri på tale da vi var i opposisjon og forhandlet om budsjett. Den norske staten svømmer i penger – det er bare å dekke inn merforbruket med oljepenger, sier Hagen.

Han finner ingen annen forklaring på dekningskravene fra KrF og Venstre enn at de to sentrumspartiene ønsker å smerte Fremskrittspartiet

  • Deler av formiddagen tirsdag brukte Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide på å forhandle med Regjeringen om en ny avtale for asylbarna. Heller ikke der har det vært lett å bli enige.