Selv om utenrikspolitikken står øverst på agendaen når Erna Solberg i går og i dag besøker Polen og Ukraina, har statsministeren tett dialog med budsjettforhandlerne på Stortinget.

— Jeg har god kontakt med dem der hjemme, og vi har snakket godt gjennom både strategien og det vi skal forhandle om, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Budsjettforhandlingene gikk inn i sin tredje uke i går. Og heller ikke i går kunne de slå fast at de nærmet seg innspurten. Noen snakker nå om enighet torsdag, andre tror også det er for optimistisk.

Foreløpig har det lekket svært lite ut fra budsjettforhandlingene, men etter det Aftenposten erfarer mandag er to ting helt klare: Oljepengebruken reduseres ikke, slik Venstre og Krf ønsker. Samtidig blir det mindre skattelettelser enn det Høyre og Frp la opp til i sitt budsjettforslag.

Les mer om dagens budsjettforhandlinger i vårt livestudio.

Skal ta runde med samarbeidspartnerne

Flere blåblå politikere nær forhandlingene erkjenner overfor Aftenposten at inntrykket som gis velgerne for øyeblikket, av en regjering som krangler med samarbeidspartiene, er uheldig.

Jo lengre det varer, desto verre er det.

Solberg vil ikke kommentere hvordan samarbeidsavtalen mellom Regjeringen, KrF og Venstre har tålt sin første budsjetthøst, men varsler at partene må ta en samtale i etterkant, for å unngå mer bråk enn nødvendig neste år.

— Jeg tror vi skal oppsummere det når vi er ferdige. Så skal vi diskutere med våre samarbeidspartnere hva som er det naturlige ambisjonsnivået. Vi synes jo at vi har levert mye av selve avtalen i budsjettet, og vi må diskutere hvordan vi samhandler rundt det, sier Solberg.

Etter at Regjeringen la frem budsjettet 8. oktober har den ene vanskelige saken etterfulgt den andre for statsministeren.

Et godt forhold mellom partitoppene og en grundig avtale skulle være hennes nøkkel til ikke bare fire år i regjering, men åtte.

I dag er ikke stemningen like god. At man nå ser antydninger av borgerlig kaos, avviser hun imidlertid på det sterkeste.

— Nei, de som sier det må ha kort politisk hukommelse. Hvis man husker tilbake på hvordan enhver mindretallsregjering tidligere har hatt det i budsjettukene, ser man at dette ikke er noe spesielt, sier Solberg.

Ikke forberedt på endringer

Grunnen til at budsjettet har fått så mye kritikk og at Høyre og Frp har sunket på målinger etter at det ble lagt frem mener hun er at nordmenn ikke har tatt inn over seg hvilke endringer som trengs for å bevare den norske velstanden.

— Jeg tror noen av endringene vi foreslår, som vi mener er nødvendige, de er folk litt uforberedt på. Folk vil ha trygghet på kort sikt, men trygghet på kort sikt kan bli en veldig utrygghet i fremtiden, sier hun.

Solberg sier det ikke er aktuelt å unnlate å ta vanskelige grep.

— Å fortsette som vi har gjort de siste årene, er det samme som ikke å ta inn over seg at Norge står overfor en del endringer vi må forberede oss på, sier Solberg, som ser formuesskattekutt inn i dette bildet.

— Så lenge noen bare er opptatt av fordeling og ikke fremtiden og utvikling, er det mange som vil mene at de rike ikke skal få skattelettelse. Det er ikke de rikeste som får skattelettelse, men fremtiden. Målet er å lage et investeringsklima for små og mellomstore bedrifter som sørger for at vi faktisk får de arbeidsplassene våre barn er avhengige av, sier Solberg.

Lang liste over trøbbelsaker

Mye har skåret seg for Erna Solberg og regjeringen denne høsten:

Statsbudsjettets mottagelse : Mange velgere protesterte på statsbudsjettet. Etter at det ble lagt frem, merket både Frp og Høyre tilbakegang på meningsmålingene - samtidig som Ap fikk et kraftig oppsving.

"Borgerlig kaos" dukker opp igjen: De rødgrønne spådde borgerlig kaos hvis Høyre, Frp, Venstre og KrF skulle samarbeide. Erna Solbergs store ønske har vært å føre partiene tettere sammen og fremheve det de er enige om og at det hersker en gjensidig tillit partiene imellom. Hun fikk til en unik samarbeidsavtale i fjor høst. Men når de nå skal bli enig om neste års statsbudsjett - en svenneprøve - dukker "borgerlig kaos" igjen opp på folks lepper.

Irritasjon i V/KrF . Erna Solberg klarte å få Venstre og KrF til å bli enige om en egen asylavtale i tillegg til samarbeidsavtalen. Men Regjeringens - og først og fremst justisministerens gjennomføring av denne - har provosert sentrumspartiene så kraftig at de mer eller mindre skal ha truet med å bryte hele avtalen. De to sentrumspartiene ble også kraftig provosert av retningen på budsjettet. Venstre-nestleder Terje Breivik antydet svakt lederskap fra statsministerens side.

Milliarder foran mennesker? Erna Solberg lanserte slagordet "mennesker, ikke milliarder." Hun har ønsket å vri Høyres politikk vekk fra det noen kalte kalkulator-Høyre og over på mykere verdier. Men budsjettets forslag om milliarder i skattelettelser til formuende samtidig som Regjeringen kutter i stønader til ulike grupper av mennesker, bl.a. noen av de svakeste i samfunnet, fører til at noen igjen assosierer Høyre med kalkulatorene - og mer enn menneskene.

Feiltolket ønske om høyrevri? Høyre kan ha feiltolket valgresultatet når de legger frem et blåblått budsjett med mer høyrepolitikk, mener professor Ottar Hellevik. Han har fulgt norske velgere i mange år og slo tidligere denne måneden fast at velgerne ønsker politikere som bevarer velferdsstaten - ikke som kutter i skatter og ønsker privatisering. - Valget fortalte at velgerne vil ha mer av det samme, men bedre, uttalt han.

Har ertet på seg de uføre. Regjeringen har fått mange av landets 309.000 uførepensjonerte mot seg. I tillegg til kutt i barnetillegget, har Nav sendt ut et brev til alle uten at de får noen pekepinn om de blir vinnere eller tapere når uførereformen iverksettes fra nyttår.

Misnøye i Frp. Grasrota i Frp har begynt å røre på seg. "Aldri mer Frp" - sier noen og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde skriver bok der han anklager eget parti for manglende gjennomslag i innvandringspolitikken.

Klima- og miljøsatsingen er sterkt kritisert . Da de rødgrønne regjerte var Høyre med på å presse frem en enda bedre klimapolitikk. Klimaforliket var en av sakene som ga Venstre og KrF troen på et samarbeid med Erna Solberg og co. Men Regjeringen har så langt skuffet sentrum - og miljøbevegelsen.