— Ica i Sverige har jobbet med å få solgt Ica Norge siden i februar i år, sier Thorbjørn Theie, sjef for Ica Norge.

Mandag morgen ble det kjent at Coop kjøper Icas norske selskap.

Etter det Aftenposten kjenner til, var Rema den andre budgiveren i salgsprosessen.

Theie fikk jobben med å tette tapssluket i Norge og levere positive tall. Dersom Konkurransetilsynet godkjenner kjøpet, er jobben over for Theie, selv om han ikke har nådd målet.

— Alternativet til salg var mye verre, sier han og lener seg tilbake i stolen. Han hadde rett og slett gruet seg til oppgaven som lå foran ham:

Skulle stenge 250 butikker

— Planen vår var å stenge 250 butikker. Det er mange mennesker. Ingen har lyst til å gjøre noe sånt. I praksis betyr det betyr alle butikkene nord for Namsos i tillegg til en rekke andre ulønnsomme butikker i resten av landet. Da ville vi endt opp med 7 prosent markedsandel, sier Theie.

Det er langt fra de 28,3 prosentene Ica Norge hadde i sine glansdager, tilbake i 1999. Da telte kjeden over 1000 butikker, der Rimi var den største med 15,1 prosent markedsandel i Norge. Den gangen var Rema nest størst med sine 13,7 prosent.

Svenskene jubler for salget

Siden den gang har Ica tapt milliarder. Selv regner Theie med at svenskene totalt har tapt 4,6 milliarder kroner på det norske butikkeventyret.

Derfor var overraskelsen stor i Sverige da det ble kjent at Coop var villige til å bla opp 2,5 milliarder kroner for selskapet. Børsen synes tydeligvis dette var en veldig god pris og reagerte med å stige med nær 9 prosent på mandag formiddag. — At det skulle skje noe med Ica Norge, viste man jo, men at Ica Gruppen skulle få så godt betalt for det, var det få som hadde regnet med, sier en analytiker nyhetsbyrået Sixnews har snakket med.

Coop handlet på frykt

Rema var med i budkampen om tapssluket Ica Norge, men det var Coop til slutt fikk lov å betale for å overta.

For Coop var det viktig at «ingen andre» fikk kloen i butikkene.

Coop-sjef Svein Fanebust nevner ikke navn, men Aftenposten har fått bekreftet fra flere kilder at Rema var den andre budgiveren.

— Man kunne tenkt seg en situasjon hvor andre norske eiere ville kjøpe Ica. Da kunne vi fått noe som lignet et duopol i Norge og Coop kunne havnet i en vond spiral, slik Ica har vært igjennom, sier Fanebust i Coop.

Med på kjøpet fikk Coop 4,5 milliarder kroner i fremførbart underskudd og sparer 1,2 milliarder kroner i skatt.

For dyrt

Rema-sjefen Ole Robert Reitan ønsker ikke å kommentere om de deltok i budkampen, men sier følgende til Aftenposten:

— Det hadde vært interessant hvis prisen hadde vært rett.

Nå ønsker han Coop lykke til med en krevende oppgave å få de 553 butikkene på rett kjøl.

— Det kommer til å koste tid og penger å få snudd dette. Kjeden taper fortsatt 50 millioner kroner i måneden, sier han.

Må selge

Trolig kan det åpne seg nye muligheter både for Rema og Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi, Meny og Spar.

Coop regner med at en rekke butikker må selges fordi Coop vil få for stor dominans i lokale markeder.

— Det er nok i alle fall snakk om over 50 butikker, men dette blir helt opp til Konkurransetilsynet, sier Fanebust til Aftenposten.

I flere fylker, som Nord-Norge og dels Trøndelag, er Coop allerede sterke. Legger vi på Icas butikker, kan Coop få en for sterk stilling. Andre steder, som for eksempel i Oslo og Bergen, står Coop svakt, mens dette er Icas sterkeste områder og vil utfylle Coop.

Forbrukerrådet tror ikke matprisene i Norge vil øke hvis Coop-gruppen får myndighetenes godkjennelse til å overta disse butikkene.