— Vi har økt på samtlige ingeniørprogrammer, med unntak for mekatronikk. Der var det en liten nedgang på 13 søkere, sier rådgiver Geir Kløkstad ved fakultet for teknologi og realfag. Han peker på at det er over tre søkere til hver plass.

UiA har for niende året på rad satt ny rekord i antall søkere. 6644 søkere i Samordna opptak hadde i år studier ved Universitetet i Agder som førstevalg, en økning på 12 prosent.

Næringslivet i landsdelen er glade for at teknologistudiene er med på å trekke tallene kraftig opp.

Langsiktig

Ifølge Aftenposten har det vært en liten nedgang i søkertallene for ingeniør- og teknologifag på landsbasis.

— Det er moro at vi har stått imot nedgangen i oljebransjen. Det viser at studentene tenker langsiktig, og at vi har klart å overbevise om at vi kan levere en god inngangsbillett til arbeidsmarkedet, sier Kløkstad.

I landstoppen

Antall søkere til teknologi- og ingeniørfag ved UiA Campus Grimstad økte med 18 prosent fra 2014 til 2015. Aust-Agder er sammen med Oslo og Akershus de fylkene hvor det er størst rift om studieplassene.

Totalt antall søkere til teknologi- og ingeniørfag ved UiA Campus Grimstad økte med 18 prosent, fra 1513 søkere i 2014 til 1778 søkere i 2015. Søkertall fra Samordna opptak viser at det er 2,9 førstevalgsøkere per studieplass ved UiA Campus Grimstad.Kun Oslo og Akershus kan matche det.

Viktig for næringslivet

Næringslivet i regionen jubler for tallene.

— Det er all grunn til å berømme UiA for det gode samarbeidet med næringslivet og det langsiktige og målrettede arbeidet som nå har gjort Campus Grimstad til en av de mest etterspurte i Norge, sier Fred Skagestad, utdanningsrådgiver i NHO Agder.

NHO er glade for at ungdommene ikke lar seg stresse av at arbeidsmarkedet i olje- og gassektoren går noe tyngre enn før.

— Vi ser dette i fem, ti og 15 års perspektiv, sier Skagestad.

Arrangementer

Han har selv vært en pådriver for Jenter og Teknologi og andre rekrutteringsprosjekter.

— Hvorfor er det viktig for næringslivet at flere velger teknologifag?

— Vi trenger flere teknologer på alle nivåer. Dette er ikke bare til oljebransjen, men til mange viktige bransjer i fremtiden, sier Skagestad.

- Fremtidsrettet

Terese Høyåsen fra Vennesla valgte ingeniørstudier ved UiA for tre år siden, og holder nå på med bacheloroppgave i fornybar energi.

— Oppgaven handler om å lage en solcelleladestasjon, sier studenten. Hun har ikke angret på at hun ble en av de mange teknologijentene på universitetet i Grimstad.

— Det er et fremtidsrettet og ikke altfor stort universitet, sier hun.

Grunnmur

På videregående gikk hun medie- og kommunikasjonslinje, men endret retning inn på universitetet.

Jeg er trygg på at dette har gitt meg en god grunnmur

— Jeg har alltid likt matematikk, men visste ikke før jeg begynte her hvor spennende det kunne være. Jeg trives veldig godt med å finne løsninger, sier Høyåsen.

— Hva med arbeidsmarkedet?

— Noen sier at det blir litt tøffere konkurranse når det kommer flere fra oljenæringen inn i andre markeder. Men studiet kan brukes i mange bransjer. Jeg er trygg på at dette har gitt meg en god grunnmur, sier Terese Høyåsen.