— De har gjort det enkelt, men utrolig effektivt. Det funker som f…, sier Skogen Lund etter å ha besøkt Jenter og Teknologi-arrangementet som foregikk under Karrieredagen ved Universitetet i Agders campus i Grimstad. I 2005 studerte 128 jenter teknologi- og ingeniørfag ved UiA. Nå er tallet 395. LES OGSÅ:

Det er tiende gang universitetet inviterer unge jenter spesielt for å lære om teknologifag, to ganger før hadde NHO et mindre arrangement som et prøveprosjekt. Det som startet så smått i Agder, er nå kopiert i både Trondheim, Oslo, Bergen og Tromsø.

— Det er blitt en fin eksportartikkel for Agder, sier Skogen Lund og berømmer spesielt Fred Skagestad i NHO Agder, som startet det hele.

— Det er veldig hyggelig at andre også har begynt, sier Skagestad.

- Trenger jenter

NHO-direktøren var en av dem som skulle bidra til at flere jenter velger teknologiske fag. Fra scenen i studentenes kulturhus, Bluebox, understreket hun at teknologi ikke er et kaldt fag.

— Teknologi er med på å forbedre samfunnet og gi oss bedre omsorgstjenester. At vi lever i et så godt samfunn som vi gjør, skyldes i stor grad teknologi. Vi trenger teknologi for å drive Norge fremover. Det er dette vi skal leve av, sa hun.

Etter arrangementet understrekker hun overfor Fædrelandsvennen at det er viktig at flere jenter er med på det teknologiske løftet.

— Vi trenger dem. Jenter gjør det bedre på skolen, og det er større andel jenter som fullfører utdanningen. Her finnes et stort potensial. Vi må rekruttere blant de beste, og da må jentene være med, sier Skogen Lund, og viser til et sitat fra en av de unge studentene som var på scenen i Bluebox;

— Guttene er flinke til å drive prosjekter fremover, men jentene har mer blikk for detaljer. Jeg er sikker på at mye av dagens teknologi hadde vært bedre om jenter var mer involvert, sa Karina Bueklev.

— Jeg skal være forsiktig med å generalisere, men det var godt sagt, sier Skogen Lund.

Oljenedgang

Oljeservicebedriftene har tidligere vært svært aktive med å rekruttere studenter under Karrieredagen. De var der i år også, men kan ikke like lett tilby jobber som tidligere. Skogen-Lund tror likevel ikke at ingeniørstudentene utdanner seg til ledighet.

— Det trengs teknologer i mange bransjer. Det er teknologi som skal bringe oss over i lavutslippssamfunnet. Disse som må omskolere seg fra oljebransjen er svært kompente, sier Skogen Lund.

På Karrieredagen møtte NHO-presidenten blant andre Liv Austad Iversen, HR-konsulent hos MH Wirth, selskapet som tirsdag varslet nedbemanning av flere hundre ansatte. Hun vil ikke kommentere situasjonen i bedriften, men sier at det uansett er hyggelig og viktig å treffe studentene.

— Deres første spørsmål er ikke om de kan få jobb, men de spør litt om hva deres utdanning kan brukes til. Mange av retningene fra UiA kan være nyttige i vår bedrift, sier Iversen.