— Det er riktig at Los har satt opp prisen på noen avtaler. Hovedårsaken er at vi kjøper inn all strøm i euro. Den norske krona har som kjent svekket seg kraftig i forhold til denne valutaen, sier kommunikasjonsansvarlig Thorbjørn Laundal i Los.

Gunnar Hall Skavoll som bor på Moisund i Evje og Hornnes kommune, ble svært overrasket over svaret han fikk fra Los på hvorfor de satte opp strømprisen.

— Jeg kontaktet leverandøren min fordi jeg ikke forstod hvorfor strømprisen økte etter en lang mildværsperiode. En skulle jo tro at vannmagasinene omtrent renner over etter all nedbøren vi har hatt i høst, sier Gunnar Hall Skavoll.

Los forklarte at prisstigningen i all hovedsak skyldes kursutviklingen på den norske kronen i forhold til euroen. Kraften på den nordiske kraftbørsen blir omsatt i euro.

Provosert forbruker

— Jeg synes det er meningsløst at strøm produsert av norske kraftselskaper for norske forbrukere i Norge skal omsettes i euro, sier Gunnar Hall Skavoll.

Thorbjørn Laundal forklarer at all strøm som blir produsert i Norge, Sverige, Danmark og Finland blir omsatt gjennom Nord Pool. Det er kraftbørsen selv som har bestemt at all kraft uavhengig av produksjonsland og om den er produsert i vann-, vind- eller atomkraftverk skal selges i euro.

— Dersom den norske krona skulle svekke seg ytterligere kan prisen stige ytterligere. Jeg vil tro alle strømleverandører setter opp prisen, sier han.

Tre øre per kWh

Det er Los sine avtaler for flytende strøm og e-kunde som har fått et prispåslag. Økningen er ifølge Thorbjørn Laundal på tre øre per kilowattime, moms og andre statlige avgifter medregnet. Væromslag med lavere temperaturer har også hatt en innvirkning, men i denne omgang bare i liten grad.

— Strømprisen lå fra før på rundt 30 øre per kilowattime, slik at prisøkningen ble 10 prosent. Los har tidligere gått ut med at en ikke tror at prisen vil overstige 35 øre i vinter. Langvarig kulde uten nedbør kan imidlertid presse prisen opp ytterligere, sier Thorbjørn Laundal.Prisøkningen som i all hovedsak skyldes den svake, norske kronen utgjør en 10 prosent prisstigning. Thorbjørn Laundal mener norske forbrukere fortsatt har rimelige strømpriser, og at det trolig vil vedvare fram til 2020, sier Thorbjørn Laundal.

Bra for Agder Energi

Norske strømprodusenter vil på den andre side få mer betalt for strømmen som de selger gjennom Nord Pool, men kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi mener det er for tidlig å love eierkommunene på Sørlandet et større overskudd som følge av den lave kronekursen.

Enklere å sammenligne

Staten har bevilget penger til et nytt nettsted, der forbrukerne lettere skal kunne sammenligne strømprisene. Samtidig blir strømselskapene pålagt å offentliggjøre absolutt alle priser. Forbrukerrådet har fått jobben med å utvikle og drifte den nye tjenesten som skal lanseres sommeren 2015.